Skip to main content
Nu sunt produse in cos!

Alin Ioniță, expert Unvinpezi.ro: “Vinul este făcut să unească.”

Alin Ioniță, expert Unvinpezi.ro: “Vinul este făcut să unească.”

17.07.2024

“Absolvent de matematică și informatician de profesie, dar îndrăgostit de poezia vinului.” - așa l-am descrie pe Alin Ioniță, unul dintre experții Unvinpezi.ro.

Parte a echipei încă de la începuturile acestui proiect, Alin a început să scrie despre vinuri în 2007, când a lansat “Punctul pe Vin”, la acea vreme primul blog românesc independent pe această temă.

Fan declarat al diversității din vin, Alin scrie despre vinuri într-un limbaj nepretențios și accesibil atât împătimiților, cât și novicilor, pe care încearcă să îi convingă că “viața e prea scurtă ca să bei vin prost.”

Unvinpezi.ro: De când colaborezi cu Unvinpezi.ro și cum a evoluat această colaborare de-a lungul anilor?
Alin Ioniță: Sunt aici încă de la început, iar cel puțin din punct de vedere al numărului de colaboratori, acesta s-a mărit, am devenit mai mulți, mai diverși. Duc dorul întâlnirilor noastre inițiale, în număr mai restrâns, când ne dădeam cu părerea dacă vinul se califică, dacă merită sau nu atenția clienților. Să nu uităm că între timp a trecut și pandemia peste noi și lucrurile invariabil s-au schimbat, viața noastră a căpătat un alt traseu. Și acum, după 12 ani, mă bucur și deschid cu aceeași curiozitate sticlele pe care le primesc de la Unvinpezi.ro. Încerc să rămân la fel de sincer ca acum 12 ani.

Unvinpezi.ro: Ce crezi că are Unvinpezi.ro diferit față de celelalte site-uri de profil?
Alin Ioniță: Unvinpezi a fost și rămâne un proiect original la noi, cel puțin în România. Ideea vânzării unui singur sortiment de vin, deși acum există acel magazin disponibil tot timpul anului, cred că rămâne unică la noi. Faptul că a pornit prin cooptarea unor oameni care reprezentau o voce importantă în domeniul vinului și că am primit mână liberă în a decide dacă vinul este suficient de calitativ și de bun pentru a fi listat - cred că asta face Unvinpezi.ro diferit. Sunt multe magazine și oferte peste tot, dar Unvinpezi a rămas aici de 12 ani și cred că va rămâne în continuare.

Unvinpezi.ro: Ne poți oferi un top 3 vinuri pe care le-ai încercat de-a lungul acestor ani?
Alin Ioniță: Nu cred că există întrebare mai grea decât cea care se referă la stabilirea unui top valoric sau al preferințelor legate de vinurile pe care le-am încercat pentru Unvinpezi. Dacă ar fi totuși să forțez puțin nota și să mă gândesc la câteva etichete, aș zice Penfolds Grange 1999, un vin memorabil, care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

Aș adăuga apoi tot un vin de Lume Nouă, care pe mine la vremea aceea m-a impresionat foarte mult, Kaiken Mai Malbec, Argentina, iar pe locul 3, de dragul diversității, mă gândesc la un vin alb și, nu neapărat surprinzător, rămân în Lumea Nouă și îl amintesc pe Cloudy Bay, Sauvignon Blanc, orice recoltă.

Unvinpezi.ro: Ce sfaturi ai pentru cineva care dorește să înceapă să exploreze lumea vinului? Dar pentru un “profesionist”?
Alin Ioniță: Fără să mă limitez neapărat la acești 12 ani de colaborare cu Unvinpezi.ro, dacă ar fi să mă gândesc la cineva care se află la început de drum în acest domeniu, aș zice să își mențină curiozitatea. E ok să îți găsești preferințele, să ți le identifici, să știi ce îți place, dar e bine ca întotdeauna să încerci lucruri noi, cel puțin atunci când vorbim despre vinuri. Vinuri bune se fac oriunde pe glob, soiuri locale există în aproape toate țările, încercați tot timpul ceva diferit.

Celor care lucrează deja în domeniu, le-aș spune să fie mai toleranți cu cei care sunt la început, să îi accepte. Toți am avut perioada noastră de învățare și ne-a plăcut să găsim oameni care ne susțin, care ne explică. Nu există cel mai bun vin, există vinuri care ne plac. Cam asta este: vinul este făcut să ne unească.

Unvinpezi.ro: O urare pentru Unvinpezi.ro?
Alin Ioniță: Au trecut 12 ani de când fac parte din acest proiect extraordinar, care mi-a adus o sumedenie de satisfacții și o groază de vinuri bune pe care le-am împărtășit alături de voi. Nu îmi vine să cred că acești 12 ani au trecut atât de rapid, s-au adunat multe fire albe și vinuri băute. Un lucru a rămas la fel: Unvinpezi.ro la un preț imbatabil și noi, oamenii din spate, care am încercat să punem sufletul și umărul la acest proiect care sper că v-a adus și vouă cel puțin la fel de multe satisfacții cum mi-a adus mie.

La mulți ani, Unvinpezi.ro! Să ne trăiești!

Aici puteți vedea toate vinurile degustate și recenzate de Alin Ioniță pe Unvinpezi.ro.

 

Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...