Skip to main content
Nu sunt produse in cos!

Cel mai vechi vin, de 2000 de ani, descoperit într-un mormânt roman

Cel mai vechi vin, de 2000 de ani, descoperit într-un mormânt roman

20.06.2024

O analiză a unui lichid conservat într-o urnă funerară romană de 2.000 de ani, găsită în sudul Spaniei, a confirmat că acesta este vin, cercetătorii considerându-l cel mai vechi vin descoperit vreodată.

În 2019, arheologii din orașul Carmona, situat lângă Sevilla, au dezgropat o necropolă romană datând din secolul I d.Hr. Atunci, arheologii au presupus că era un mausoleu familial al locuitorilor orașului Carmona, un important centru din provincia romană Hispania Baetica.

În pereții camerei funerare erau șase nișe (loculi) care conțineau urne cu resturi de incinerație. Mai multe dintre aceste nișe conțineau și alte bunuri funerare, cum ar fi mărgele, chihlimbar într-o pungă de in sau cânepă, parfum conservat și un bol de sticlă, dar urna din loculus 8 era diferită.

În interiorul urnei de plumb se afla un borcan de sticlă. Pe lângă resturile de oase incinerate și un inel de aur cu imaginea zeului Ianus, borcanul era plin cu un lichid roșiatic conservat – aproximativ cinci litri în total.

Potrivit raportului publicat marți, 18 iunie 2024, în Journal of Archaeological Science: Reports, raport menționat de Decanter.com, cercetătorii au observat că "lichidul nu ar fi putut ajunge în interiorul urnei prin inundații sau scurgeri în camera funerară, nici prin condensare.”

După analiza folosind spectrometria de masă cu plasmă pentru a determina elementele chimice, cercetătorii au concluzionat că era vorba despre vin, făcând acest recipient cu lichid cel mai vechi vin descoperit vreodată.

Anterior, cea mai veche descoperire a unui vin roman lichid era un borcan de sticlă găsit în orașul german Speyer în 1867. Această descoperire a fost datată în secolul al IV-lea d.Hr., dar lichidul din interior este doar presupus a fi vin, deoarece nu a fost niciodată analizat chimic.

Vinul găsit în Carmona este, așadar, primul exemplu de vin antic studiat în formă lichidă.

Cu toate acestea, pH-ul lichidului descoperit s-a degradat substanțial, ajungând la 7.5, ceea ce îl face practic apă (vinurile au în mod obișnuit un pH de 3).

In schimb, analiza biomarkerilor a fost mai concludentă, cercetătorii găsind șapte tipuri de polifenoli de vin în lichid.

Mai mult, polifenolii găsiți în vinul de 2.000 de ani se potriveau cu cei din vinurile încă produse în Andaluzia astăzi.

Markerii polifenolici din vinul antic s-au potrivit cel mai bine cu cei găsiți în stilurile Fino și Manzanilla produse în Montilla-Moriles și Sanlúcar de Barrameda astăzi – și într-o măsură mai mică, dar apropiată, cu cele produse în Jerez.

Dr. José Rafael Ruiz Arrebola de la Universitatea din Córdoba, care a condus analiza chimică, a declarat pentru The Guardian că ar avea rezerve în a-l gusta. Deși testele au arătat că lichidul nu era toxic, acesta a petrecut 2.000 de ani în contact cu resturi umane, a menționat acesta.

Credit foto: Credit: Juan Manuel Román

Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...