Chardonnay - regele vinurilor albe

23.05.2024
Chardonnay-ul, unul dintre cele mai renumite vinuri din lume, este apreciat pentru savoarea sa distinctă, versatilitate și capacitatea de a reflecta caracteristicile terroir-ului din care provine. Fie că este savurat la o cină elegantă sau într-un moment de relaxare, acest vin rămâne o alegere de top pentru iubitorii de vinuri din întreaga lume.
Soiul de struguri Chardonnay este originar din Burgundia, Franța
Se crede că numele soiului provine de la satul Chardonnay din regiunea Burgundia, Franța, acolo unde este cultivat de secole. Strugurii Chardonnay sunt rezultatul încrucișării naturale dintre soiurile Pinot Noir și Gouais Blanc.
De-a lungul timpului, Chardonnay-ul a devenit unul dintre cele mai plantate și apreciate soiuri la nivel mondial.
Chardonnay este cultivat în aproape toate regiunile viticole importante ale lumii
În Franța, pe lângă Burgundia, este cultivat și în Champagne. Alte regiuni notabile includ Napa Valley și Sonoma în California, Marlborough în Noua Zeelandă, Valle de Casablanca în Chile și Valea Barossa în Australia.
Fiecare regiune aduce propria sa amprentă asupra vinului, oferind o gamă largă de stiluri și arome.
Chardonnay este un soi de strugure apreciat și cultivat și în România
Deși nu este autohton, Chardonnay a fost adoptat cu succes în podgoriile românești datorită adaptabilității sale la diferite climate și soluri. Podgorii de viţă-de-vie cu soiul de struguri Chardonnay se regăsesc în Transilvania (în special în zona Târnavelor), Dealurile Munteniei şi Olteniei, dar şi în Dobrogea.
Indiferent de stil sau regiune, pe Unvinpezi.ro găseşti vinuri Chardonnay savuroase şi versatile.
Vinul Chardonnay - arome si asocieri culinare
Culoarea vinului Chardonnay variază de la un galben deschis, aproape transparent, la un galben auriu intens. Culoarea poate fi influențată de procesul de vinificare, în special de utilizarea butoaielor de stejar.
Chardonnay-ul este cunoscut pentru aromele diverse, care pot include note principale de fructe precum mere verzi, lămâi, pere, piersici și ananas. Aromele secundare amintesc de unt, smântână și brioșe, în vreme ce aromele terțiare te duc cu gandul la vanilie, caramel, alune prăjite și scorțișoară.
Aciditatea Chardonnay-ului poate varia de la moderată la ridicată, în funcție de regiunea de proveniență și stilul de vinificare. Un Chardonnay dintr-o zonă răcoroasă, precum Chablis în Franța, va avea o aciditate mai pronunțată, în timp ce unul dintr-o zonă caldă, precum California, poate avea o aciditate mai domoală.
Citește și articolul "Cum să asociezi preparatele la grătar cu vinurile potrivite. Vezi recomandările experţilor!"
Chardonnay-ul este un vin versatil în ceea ce privește asocierile culinare.
Chardonnay nebaricat este ideal cu preparate ușoare precum pește, fructe de mare, salate și legume proaspete. Chardonnay baricat se potrivește de minune cu mâncăruri mai bogate și mai complexe, cum ar fi puiul la cuptor, somonul la grătar, paste cu sosuri cremoase și brânzeturi maturate.
Pentru a savura pe deplin aromele unui Chardonnay, este recomandat să fie servit la o temperatură de 10-12°C pentru un Chardonnay nebaricat și la 12-14°C pentru un Chardonnay baricat.
Despre Chardonnay - sfaturi utile
Decantarea: decantarea unui Chardonnay baricat poate ajuta la deschiderea aromelor.
Pahare de vin: folosiți pahare cu o deschidere mai largă pentru a permite vinului să respire și a elibera aromele.
Păstrarea: Chardonnay-ul trebuie păstrat în condiții optime, la o temperatură constantă de 10-15°C, într-un loc întunecat și cu umiditate moderată.
World Chardonnay Day - Fun Facts
- Ascensiunea soiului Chardonnay în Burgundia este în mare parte atribuită reginei și soției împăratului Carol cel Mare. Aceasta era atât de sătulă de petele de vin roșu din barba albă a soțului ei, încât a cerut să se cultive mai mulți struguri albi pe moșia lor.
- Chardonnay a fost confundat inițial cu Pinot Noir. În anii 1930-1950, puținul Chardonnay disponibil era etichetat drept "Pinot Chardonnay".
- În 1941, erau doar 40 hectare de Chardonnay plantați în California. Astăzi, suprafața cultivată depășește 40.500 hectare, reflectând creșterea popularității acestui soi de struguri.
- Chardonnay rămâne cel mai bine vândut vin alb din Statele Unite, cu aproximativ 840.000 de sticle consumate anual.
- În 2013, un Chardonnay maturat în butoaie de stejar francez de la Roche Winery a fost primul vin alb care a câștigat titlul de "Best of the Best" la North Coast Wine Challenge, întrerupând astfel dominația vinurilor roșii în această categorie.
Bucurați-vă de savoarea unui nou vin de pe Unvinpezi.ro sau răsfățați-vă cu unul dintre favoritele voastre, sărbătorind în fiecare zi aprecierea pentru Chardonnay.