Skip to main content
Nu sunt produse in cos!

🥂 Bubble Week: Spumante cu 10% + 10%

Ciprian Haret, expert Unvinpezi.ro: "Vinul a fost un liant cultural între civilizații."

Ciprian Haret, expert Unvinpezi.ro:

25.07.2024

Absolvent al Facultăţii de Istorie din Galaţi, Ciprian Haret a descoperit magia vinului în timpul unei vizite prelungite la Pietroasele, unde practica arheologică s-a transformat într-o pasiune de o viaţă. 

De la începuturile sale în blogging-ul de vin, în 2009, Ciprian a devenit un “veteran” al acestei lumi, oferind recenzii cu un stil simplu, direct și adesea sarcastic. Fascinația sa pentru vinurile de Bordeaux și preferința pentru vinurile mature ale Lumii Vechi i-au definit acest parcurs.

La 12 ani de Unvinpezi.ro, Ciprian Haret ne-a oferit un interviu despre colaborarea sa cu noi, tendințele actuale din lumea vinului sau sfaturile sale pentru pasionați și profesioniști.

Unvinpezi.ro:
De când colaborezi cu Unvinpezi.ro și cum a evoluat această colaborare de-a lungul anilor?
Ciprian Haret: A trebuit să verific arhiva personală de email pentru a oferi un răspuns sigur la această întrebare. Și dacă arhiva nu minte, am început colaborarea cu Unvinpezi în urmă cu 10 ani, mai exact în anul 2014. Cât privește evoluția acestei colaborări, încă sunt mulțumit de felul în care se desfășoară. Principalul aspect care m-a atras a fost libertatea totală de alegere a ceea ce consider că poate fi sau nu listat. În continuare, consider că este cel mai mare atu de care se poate bucura un “recenzor” de vin.

Unvinpezi.ro: Ce crezi că are Unvinpezi.ro diferit de celelalte site-uri de profil?
Ciprian Haret: Scurt și la obiect: conceptul.

Unvinpezi.ro: Ne poți oferi un top 3 vinuri pe care le-ai încercat de-a lungul acestor ani?
Ciprian Haret: Este imposibil să ofer un top 3, au fost mult prea multe vinuri foarte bune/excelente de-a lungul acestor ani. În plus, nu sunt un mare amator de topuri; consider că fiecare vin își poate spune povestea diferit, în funcție de zi sau de contextul în care este consumat.

Unvinpezi.ro: Ce face vinul diferit de alte băuturi alcoolice și de ce îți place să scrii despre vin?
Ciprian Haret: Acesta este un subiect despre care aș putea scrie o carte. Dacă arunc o privire în istorie, vinul mi se pare a fi singura băutură alcoolică ce a reușit să devină parte integrantă din identitatea culturală a popoarelor care îl consumă în mod regulat. Vița-de-vie a fost mereu un liant cultural între civilizații, prin răspândirea ei voită în anumite circumstanțe istorice și prin proliferarea comerțului cu vin. Evident, mă refer aici, în primul rând, la greci și la romani. Dar istoria vinului nu a început și nu s-a oprit la aceste două civilizații cu impact major, fiind mult mai veche și mai complexă. De ce îmi place să scriu despre vin? Ca absolvent al unei facultăți de istorie, o bună parte din răspuns poate fi găsită în rândurile de mai sus. Și, ca să o citez pe Maya, un personaj din filmul “Sideways”: “Because it tastes so fucking good.”

Unvinpezi.ro: Care a fost cea mai memorabilă/interesantă/amuzantă experiență legată de vin pe care ai avut-o în cadrul colaborării cu Unvinpezi.ro?
Ciprian Haret: Unele dintre degustările de grup, la care am putut participa, și în cadrul cărora am avut ocazia să degust vinuri ceva mai “speciale.”

Unvinpezi.ro: Există un vin anume pe care l-ai recomanda mereu, indiferent de ocazie? De ce?
Ciprian Haret: Am observat că unii dintre colegii mei au nominalizat spumantele. Cum eu nu sunt un mare amator de bule (și nu cred că un spumant poate fi consumat indiferent de ocazie și în orice moment al zilei), recomand un singur vin, pe care îl consider cel mai reușit raport calitate-preț din piața noastră. Din păcate, nu este un vin românesc, ci minunatul Château Saint-Cosme, Côtes-du-Rhône.

Unvinpezi.ro: Ce tendințe observi în lumea vinului și cum crezi că vor evolua acestea în următorii ani?
Ciprian Haret: Tendința în rândul consumatorilor tineri este către alte genuri de băuturi și mai puțin spre vin. Consumul de vin scade în continuare în multe țări cu mare tradiție în acest domeniu, iar previziunile mele sunt destul de sumbre. Cred că acest trend va continua, iar vinul va deveni din ce în ce mai nișat și, din păcate, din ce în ce mai scump. Nu cred că mai este nevoie să insist prea mult și pe schimbările climatice cât se poate de evidente, aflate în plină ascensiune. Vor supraviețui doar cei care au început să ia deja măsuri de adaptare la noua realitate climatică. În concluzie, viitorul nu sună foarte încurajator, dar, evident, este doar o părere personală.

Unvinpezi.ro: Ce sfaturi ai pentru cineva care dorește să înceapă să exploreze lumea vinului? Dar pentru un “profesionist”?
Ciprian Haret: În primul caz, am un singur sfat: aveți încredere în propriile papile. În ceea ce privește “profesioniștii”, multora dintre ei le-aș recomanda să aplice aceeași educație pe care au primit-o și celor pe care au pretenția că îi reprezintă. Știu, adevărata educație este un demers foarte greu și anevoios, care necesită multă răbdare și “țigări.” Sunt oarecum trist să văd cum destui “profesioniști” preferă calea mult mai ușoară, cea în care se mulează pe dorințele consumatorilor. Adevărata schimbare trebuie să pornească din direcția lor către consumatori, nu invers.

Unvinpezi.ro: O urare pentru Unvinpezi.ro?
Ciprian Haret: Mulți ani și multe vinuri în continuare!

Pe Unvinpezi.ro găsești zilnic un vin excepţional, evaluat de experţi, la cel mai mic preţ din online-ul românesc, în stoc limitat. Este platforma online de vinuri cu cele mai multe recenzii din România și singura care vinde în exclusivitate vinuri alese de o echipă de 15 experți, unii dintre ei câștigători la Campionatul Mondial de Degustare în orb, ediția 2023. În plus, ai opțiunea de a deveni membru premium și astfel să beneficiezi de o mulțime de beneficii.

 

Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...