Consumul de vin roze creste in lunile de primavara-vara cu aproximativ 40%
01.03.2023
Aromele, prospetimea si versatilitatea vinului roze il claseaza pe locul 3 in preferintele romanilor. Pe Unvinpezi.ro, consumul de vin roze creste in lunile de primavara-vara (martie - august) cu aproximativ 40%. Un efect al faptului ca vinul roze este asociat deseori cu sezonul estival si preparatele culinare specifice.
Vinul roze a cunoscut o evolutie semnificativa nu doar la noi, ci si la nivel global
Statisticile arata ca popularitatea vinului roze este in continua crestere peste tot in lume. Pe langa cererea foarte mare, concursurile de gen au inceput sa puna accent pe evaluarea vinurilor roze. Intre 2002 si 2018, consumul de vin roze a crescut cu 40%, iar specialistii preconizau un trend ascendent si pentru urmatorii ani.
Astazi, tarile din Europa de Vest si Statele Unite ale Americii sunt printre cei mai mari consumatori de vin roze.
Romania, al saselea producator de vin din Europa, se incadreaza “normelor”
Principala tendinta a consumatorilor de vin din tara noastra este trecerea spre vinurile seci, demiseci si spre vinurile roze. O alta directie este cresterea cererii pentru vinurile obtinute din soiuri 100% autohtone, dar si pentru vinul bio.
Pe Unvinpezi.ro, vanzarile de vin roze se pastreaza la un nivel inalt tot timpul anului, insa cererea din perioada martie-august este mai mare cu 40% fata de restul anului.
Vinurile roze reprezinta aproape 10% din totalul etichetelor de pe Unvinpezi.ro. Cel mai vandut vin roze este Aliento Rose 2022 de la Crama Alira.
Pe Unvinpezi.ro, nu doar vanzarile de vinuri roze cresc primavara-vara. Consumul de albe inregistreaza o crestere de 13.5%, iar cererea de spumante de 14.7%.
De cealalta parte, in lunile martie-aprilie, consumul de vin rosu scade cu 33%.
Care sunt soiurile preferate pentru producerea de vinuri rose?
Vinurile roze pot fi obtinute din aproape orice tip de struguri rosii. De obicei, vinul roze este obtinut dintr-un cupaj de Sangiovese, Syrah, Grenache, Carignan, Pinot Noir si Cinsault. Exista si situatii in care el este obtinut dintr-un singur soi. In California, de exemplu, se produce un vin roze obtinut 100% din struguri Pinot Noir.
In ceea ce priveste modalitatea de productie, aceasta este asemanatoare cu cea a vinului rosu. Diferenta este data aici de timpul mai scurt de fermentare al cojilor de struguri. De aceea vinul este roze si nu rosu.
Care este profilul aromatic al vinului roze?
Tabloul complet al aromelor este dat de soiurile de struguri folosite. In linii mari, insa, vinul roze prezinta arome de fructe rosii (capsuni, cirese, zmeura), pepene galben, coaja de citrice, petale de trandafir, rhubarb etc.
CITESTE SI ARTICOLUL "5 DESTINATII PENTRU PASIONATII DE VIN"
Cu ce preparate culinare sa savurezi vinul roze?
In general, vinurile roze se recomanda a fi servite alaturi de preparate mai usoare cum ar fi somonul, fructele de mare, pizza vegetariana sau branzeturile mai moi.
- Vinurile roze seci (realizate, de exemplu, din struguri Grenache sau Cinsualt) pot fi asociate cu salate, peste la gratar, fructe de mare si mancaruri vegetariene.
- Vinurile roze demiseci, cum sunt cele din Pinot Noir, adauga pe lista de mai sus si deserturile fructate.
- Vinurile roze ceva mai corpolente merg perfect si cu paella, friptura de miel sau pui la gratar.
- Vinurile spumante roze potenteaza cel mai bine gustul deserturilor cu fructe.
Cate nuante poate avea vinul roze?
In functie de timpul de fermentare sau cantitatea de soiuri (rosii vs. albe) folosite, vinul roze poate avea nuante diferite.
- Roze-urile de Provence sunt facute in principal din struguri Grenache, la care se adauga Syrah si Cabernet Sauvignon. Aceste roze-uri vor avea in general culori mai deschise datorate in principa aromelor sale fructate si florale.
- Roze-urile realizate din Pinot Noir vor fi un pic mai inchise, dar pentru ca au aceleasi arome (se pastreaza notele fructate, dar nu si cele florale), vor fi totusi similare si in privinta culorii.
- Soiul Tempranillo se foloseste si el la realizarea roze-urilor, dand vinurilor arome ceva mai condimentate, pe langa profilul binecunoscut de fructe rosii si petale de flori. Asadar, si nuanta acestor roze-uri va fi un pic mai vibranta.
- Din Zinfandel alb si Merlot alb se produc roze-uri dulcege, care abunda in arome de ananas, banana si zmeura. Si nuanta acestor roze-uri va fi un pic schimbata, ceva mai intensa, dar nu la fel de calda precum a roze-urilor precedente.
- Roze-urile din Sangiovese, in schimb, au tonuri de roz, dar si de portocaliu, nuante datorate in principal aromelor de zmeura, pepene galben si merisoare. Culoarea devine, astfel, mai vibranta si ceva mai inchisa decat a celorlalte.
- Cabernet Sauvignon este si el folosit pentru roze-uri, oferind vinurilor arome dulcege din fructe rosii, dar si note mai indraznete din citrice, piele, tutun si piper. Astfel, si nuanta acestor roze-uri va fi mai inchisa.
- Doar cu un ton mai inchis vor fi si roze-urile realizate din Syrah. Un soi de struguri bogat de taninuri intense, Syrah ofera vinurilor sale arome de prune, cirese negre si mure.
- Ultimele doua nuante, cele mai intense pe care le poate avea un vin roze, sunt date de zonele Montepulciano, respectiv Tavel.
- Roze-urile din Montepulciano sunt roze-rubinii, cu o culoare care aminteste de cirese. Pe langa aromele de fructe, aici regasim note de cuisoare, coaja de portocala, fructe confiate si scortisoara.
- Tavel, o regiune viticola din Valea Ronului, este dedicata exclusiv producerii de vinuri roze, in special din struguri Grenache. Vinuri ceva mai consistente, condimentate, cu taninuri maiindraznete, roze-urile produse aici sunt mai intense, si culoarea fiind mai inchisa.
CITESTE SI ARTICOLUL "5 VINURI +90 PUNCTE ROBERT PARKER, RECOMANDATE DE UNVINPEZI.RO"
In ce tip de pahar sa servim vinul roze?
Pentru ca fiecare tip de vin are o structura diferita, se recomanda ca si servirea vinurilor sa se faca intr-un pahar diferit astfel incat sa i se evidentieze cat mai bine aromele. Forma si deschiderea paharului sunt foarte importante in acest sens.
In ceea ce priveste paharul de vin potrivit pentru vinurile roze, expertii sustin ca poti alege acelasi tip de pahar pentru vinul dulce sau acelasi tip de pahar folosit pentru vinul alb.
Asadar, fie optezi pentru un pahar cu o cupa mica, in forma de lalea, cu o capacitate mai redusa (asa cum folosim pentru vinul dulce), fie pentru un pahar cu bolul mai mic si mai ingust, in forma de U (vinul alb).
Pe Unvinpezi.ro ai o intreaga sectiune dedicate vinurilor roze, asa ca intra, vezi selectia noastra si recenziile expertilor nostri, dupa care pune-ti in cos preferatele.