Absolvent de matematică şi informatician de profesie, am fost mereu atras de poezia din vin şi am simţit că aceasta nu poate fi cu adevărat înţeleasă decât dialogând şi împărtăşind-o cu alţii. Am început să scriu despre acest subiect la începutul lui 2007, când am demarat proiectul care astăzi se numeşte Punctul pe Vin şi care avea să fie la acea vreme primul blog românesc independent pe această temă. Fan declarat a diversităţii din vin, atac în scrierile mele subiecte şi vinuri de lume nouă sau veche, într-un limbaj nepretenţios şi accesibil împătimiţilor, dar şi novicilor, pe care încerc să îi conving că “viaţa e prea scurtă ca să bei vin prost”.
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Astazi, paharele noastre se coloreaza intr-un rubiniu intens si emana parfumuri aprinse de fructe negre, violeta si rubarba pentru ca, aveam alaturi un reprezentant de soi al strugurelui Negru de Dragasani. Este un vin energic, inzestrat cu parfumuri aprinse, arome curajoase, plimbate in viteza de taninuri tinere si final lung. Este o alegere ce trebuie luata in considerare mai mereu, cand vrei sa recomanzi sau sa te bucuri de un vin obtinut dintr-un soi autentic romanesc si vine cu garantia calitatii, pe care Avincis o respecta la toate sticlele sale.
Vinul de astazi este un aperitiv excelent. Are o explozie rapida si isi condimenteaza mesajul cu stropi florali si izuri citrice. Efervescenta sa este medie, dar bine asezata. Nu exceleaza neaparat la capitolul complexitate, dar toate caracteristicile sale sunt frumos construite si plasate intr-un puzzle stilat si modern.
Argentina ne toarnă astazi in pahare un Syrah dintr-o bucata. Colorat ribiniu intens, emana nuante de carne cruda si fructe mature, combinatie pe care vinul continua sa o sustina in avangarda si odata ce gusti vinul, dar pe care o imbunatateste cu ceva izuri de tabac. Taninurile sunt usor prafoase astfel ca, dupa fiecare gura matasea lor te face sa vrei sa il plescai usor, dar si sa zici ca mai vrei. Alcoolul are o trecere rapida asfel ca, putem vorbi cu lejeritate si de echilibru bun in cazul acestui argentinian.
Știm deja că Avincis nu e genul de producător care să dezamăgească, iar când ai în mână, ca ingredient, probabil cel mai ofertant soi de struguri roșii, rezultatul nu poate fi decât unul la înălțime. Avem așadar, alături de noi, astăzi un vin elegant, zugrăvit în note rubinii intense și înzestrat cu parfum de prună coaptă, mure și alune de pădure. Gustul este destul de concentrat, lucru care, împreună cu taninurile distribuite uniform, dă o oarecare senzație de exercițiu de forță. Aromatica creionează sinusoidale ce amintesc de fructe negre mature, dar atinge asimptotic linii ce amintesc de piper negru, vanilie și cimbrișor. Un vin bun, cu potențial la fel de bun.
Obţinut din soiul autohton cel mai valoros, Epiphanie 2019 vine într-o prezentare frumoasă şi cu o ţinută interesantă. În el stau aşezate laolaltă, în mod reuşit, note de fructe mature (prune, mure) şi tuşe lemnoase, uşor vanilate. Este intens atât în coloristică, cât şi din punct de vedere al aromelor şi împinge mixul regiştrilor săi la limită în care complexitatea poate deveni obositoare, rămânând însă de partea pozitivă a acestei graniţe.
Astazi, ne întâlnim cu un reprezentant al soiului Merlot. Are un fizic bun, caci poseda suficiente taninuri sa sprijine aromatica intensa si desi spune o poveste nu foarte complicata, o face intr-o maniera reusita. Parfumul sau îmbina note vegetale si izuri fructate, iar gustul dupa un debut fructat, castiga la capitolul animație, caci apar izuri de menta si macese. Alcoolul si restul de zahar sunt bine integrate. Un vin hotarat sa isi foloseasca atuurile la maxim.
Este născut în sudul Italiei, dar obținut printr-o metodă de vinificare ce este, mai degrabă, specifică zonelor nordice ale peninsulei. Nu este deloc timid și se arată foarte bine echilibrat. Își trimite solii parfumați cu izuri de fructe mature și mângâie papilele cu structura lui catifelată, emanând nuanțe de cireșe amare, coacăze și piper. Este mereu o plăcere să îl reîntălnesc și este, după părerea mea, și destul de prietenos cu portofelul.
Am fost placut surprins de acest exemplar sudist, care a devenit, cu aceasta ocazie, unul din preferatele mele din portofoliul Schola Sarmenti. Are un nas atragator, construit pe un amestec dulceag de ciocolata neagra, cirese si lemn dulce. Gura este una catifelata, inzestrata cu un corp suplu si alunecos. Aromele sunt destul de intense si se aseaza intr-un vartej reusit, din care scot capul, rand pe rand, trimiteri catre cafea, grafit, menta si cirese carnoase. Alcoolul bate subtil la usa, motiv pentru care nu trebuie lasat paharul sa se incalzeasca prea tare.
Astazi, va puteți procura, fara prea mult efort, un bilet de zbor spre universul Cava. Poate parea un bilet low cost la prima vedere, dar nu este, pentru ca are incluse toate opțiunile necesare pentru a face din aceasta calatorie una autentica si placuta. Parfumurile care te insotesc sunt proaspete si amintesc de flori ai miez de paine proaspata. Evervescenta este densa si constanta, fara nicio turbulente pe parcursul intregului itinerariu. Postgustul e fresh si vine insotit de apluze timide, citrice.
Astăzi, ne răcorim cu un fel de Soave în interpretare siciliană. Și pentru că nu e vorba de o copie, ci de o tratare originală, vinul este și el unul autentic. Înzestrat cu arome vii și nuanțe galben-verzui, se simte comod la umbra rece a unor 10 (maxim 12) grade Celsius. Așa, bine răcit, își folosește armele aromatice, ce amintesc de piersică și ananas, și se împrietenește rapid cu papilele gustative. Are suficientă personalitate să fie servit ca aperitiv sau să fie alăturat și gustat cu o porție de risotto.
Îndrăznesc să spun că astăzi avem lângă noi un Chablis o idee mai prietenos, mai accesibil (încerc să evit cuvântul comercial). Spun asta prin prisma cuiva care e de părere că, Chablis-urile, chiar și astăzi într-o lume a vinului ultra-democratizată, nu sunt pentru toate gurile. Are culoarea paielor de fân și dă târcoale olfactive citrice. Gustul are un start ierbos, dar prind viteză rapid tonurile minerale, care par că încearcă să se agațe cu gheare nesigure de pânza floral-citrică. E corect echilibrat și destul de persistent.
Cunoscut pentru versatilitatea sa și pentru numeroasele măști pe care le poate purta cu succes, soiul Chardonnay ne prezintă totuși, în această zi, una dintre înfățișările sale deja considerate clasice. Chardonnay californian - Onctuos, rotunjit, molatec, așa se prezintă acest Kendall-Jackson Vintner's Reserve. Are o culoare aurie și parfum de pepene galben și coajă de pâine, precum și o aciditate moale, ce simulează un balans lasciv printre aromele de mango copt, gutuie și unt topit. Este un vin ce are, cu siguranță, fanii săi, și care poate face o pereche bună atât cu feluri de mâncare obținute din pește gras, cât și cu o friptură din carne roșie cu sos alb și garnitură de ciuperci.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...