Sunt Cosmin Tudoran, recunoscut lately ca fiind #profudevin, iar pentru mine vinul este noua muzică. Spun asta pentru că vinul are o parte în plus faţă de muzică, partea senzorială fiind completă. Ascult, trag concluzii şi recomand. Am descoperit aceeaşi pasiune şi interes faţă de domeniu ca pe vremea când 'vindeam fun’. Sunt un geamăn curios ce a trecut prin mai multe serii de cursuri, calificări, niveluri şi, mai ales, vinuri. Puzzle-ul lumii vinului are 1.000.000 de piese şi am descoperit că abia am reuşit să-i montez colţurile. Instig la degustări din plăcere, foame sau chiar curiozitate, la savurarea consumului, a poveştii cât şi a refrenului construit din diferitele sunete scoase de dopuri. Construiesc serialul #profudevin după chipul şi asemănarea mea, revenind la ideea că ‘music is fun’, mai ales dacă e scrisă cu vin.
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Cu un tempo bine dozat de maturare târzie, acest Primitivo își desfășoară armonia aromatică asemenea unei melodii calde de jazz. Debutează cu acorduri ample de fructe coapte, prune suculente, cireșe negre și mure, care se împletesc cu subtilități de ciocolată neagră și mirodenii exotice, grație unei maturări delicate în butoaie de stejar. Pe palat, ritmul se intensifică: notele de flori uscate pregătesc scena pentru tonuri profunde de rom, cicoare și piele, în timp ce taninii generoși și bine structurați asigură o cadență vibrantă și echilibrată. Un vin cu prezență scenică, capabil să captiveze simțurile într-o veritabilă improvizație senzorială. Știu doi vecini care-l vor aprecia și vor și comanda!
Bună alegere pentru o zi de joi. Paharul se umple de o culoare profundă, intensă și strălucitoare. Primul nas nu lasă nicio îndoială cu privire la complexitatea sa: arome de fructe negre proaspete, susținute de note subsidiare, ca mesajele pe WhatsApp, de mentol, frunze uscate și condimente. Continuă intens pe nas – flori uscate, fructe negre și lemn dulce. La prima înghițitură, “băubilitatea” sa este surprinzătoare, legând iuțeala atacurilor Cabernet-urilor cu rotunjimile Merlot-ului. Un asalt demn de prima șarjă. Taninurile puternice și bine aranjate participă activ, prin aromele lor intense, la o horă lungă. Rotund și suplu, bogat și plăcut.
Tommasi Valpolicella Ripasso Classico Superiore 2020 este ca un maratonist de elită: echilibrat, rezistent și cu o evoluție controlată. Vinul combină cu talent forța și suplețea, exact ca un mijlocaș versatil care știe când să atace și când să păstreze ritmul. Aromele de cireșe negre, prune și note subtile de tutun și piper negru amintesc de un boxer experimentat – elegant, dar cu o lovitură puternică la momentul potrivit. La trup ne demonstrează un corp mediu spre plin, cu taninuri catifelate și o aciditate destul de sesizabilă care îl face potrivit pentru o repriză lungă de degustare. Finalul este prelung și echilibrat, ca o victorie clară obținută prin strategie și anduranță. Un vin care își joacă bine cartea în orice “competiție” gastronomică de casă sau restaurant.
Conte Rosso sau cum să cumperi cireșe timpurii. 1 vin roșu plăcut, ușor de băut, cu arome fructate și un gust echilibrat – nici prea greu, nici prea lejer. Olfactiv te întâmpină cu note de cireșe coapte, zmeură și un strop de violete, completate subtil de un iz condimentat, ușor piperat. După primele două guri și analiza, vinul pare catifelat și echilibrat, cu aceleasi cireșe roșii proaspete și o ușoară tentă de vanilie și ierburi mediteraneene. Finalul e plăcut, cu o aciditate revigorantă care îl face perfect pentru o cină relaxată. L-aș vedea cu paste, pizza sau un platou cu brânzeturi dar aș merge neapărat cu el ținut puțin la frigider înainte. Aș zice că la un 15-16°C își arată cel mai bine caracterul!
Furăm startul astăzi cu un bubbly simpatic, de galben pai fermecător, cu o atingere jucăușă de bule verzui, compactă și rezistentă, cu un perlaj atât de fin airoma unei lucrări de bijutier de precizie. Nazal oferă o apariție spectaculoasă, cu un buchet intens de flori, un “touch” seducător de piersică, flori de migdal, un iz ierbos ce-mi pare tarhon și o notă de minerală pentru echilibru. Sec, dar irezistibil de catifelat și bogat. Imaginează-ți un dans floral de salcâm, un party de fruct pietros, răcoritor și un final aromatic și bine echilibrat. E bun pentru o zi de miercuri spre joi.
Pare vinul de după-amiază într-o săptămână nu foarte agitată, întrucât Burgundy -ul acesta te așteptă la o “masă” frugală. E fresh, vioi, destul de crocant, cu un corpul mediu și un final destul de răcoritor. Sună a piersică și a cremene, para și mărul nu foarte coapte apărând și ele. Mineral, armonios. L-aș vedea cu niște paste carbonara undeva pe malul mării.
Cum să vii dintr-o zonă super caldă cu un vin foarte proaspăt? Se pare că vinul de astăzi îmi aduce un răspuns foarte direct: simplu! Cum faceți două soiuri neutrale pe care le aranjezi în așa fel încât să-ți aducă exotismul în pahar prospețime și vioiciune. Căci se pare că strugurele care este principal, Verdeca, mai spus și Verdicchio, face casă bună Chardonnay-ul, pe care “chef-ii” le au hotărât modul de gătire la tanc de inox și temperaturi joase. Fără lemn, fără MLF. Deci aciditate. Rezultă un buchet frumos floral, accentuat de niște note de fructe pietrose văratice, într-o armonie suplă și foarte plăcută. Refreshing și elegant. Îl văd lângă paste, fructe de mare sau o salată de roșii cu brânză proaspătă. Și paine prăjită.
Ice-ice baby. Vinul de azi vine cu “mod de întrebuințare”, căci Daniele și Carlo. “DJ-ii” Masso Antico au născocit un roșu pretabil pentru frigider. Ice nu vine totuși de la gheața recoandabilă în pahar ci de la zilele petrecute a mustului într-o macerație carbonică. Mai punctăm faptul că o parte a vinului trece printr-o malolactică mică pentru șpilcuire. Rezultă un vin rubiniu, cu reflexii purpurii, plin de fructe văratice roșii, cireșe, vișine, prune coapte. Taninurile învăluie, aciditatea se simte prezentă, oferă un dans pe un câmtec bine armonizat, balansat și dansabil. “Plăcubil” dacă mi se permite. Dacă nu.. să se mai încerce un pahar.
Frumos, așezat, opulent ca un franțuz trecut de prima tinerețe la bordul unui decapotabil din anii ‘60 în față la casino Monaco. Șarmant și mineral, cu note citrice completate de nuci și lemn ușor, piersici tinere, grapefruit și puțină brioșă, ansamblul structural îmbogățește călătoria și-ți reașează soiul în biblioteca personală ca fiind un reper clar vis-a-vis de metodologia vinificării acestuia. Delicat și plăcut. Ar face o casă bună cu orice crustacee dar și cu foie gras. Mbine, și sushi...
Primul gând care mi-a străfulgerat mintea după prima gură serioasă din acest blend a fost că am un iepure “de captură”-n congelator. L-aș face-ntr-un stil mai jiucy, slow cook, cu un sos bazat pe o reducție de fructe negre de pădure. Ca să meargă cu taninurile rotunde, corpul amplu și bogăția de fruct copt, cireșele negre, ciocolata, notele de toffifee și tabac din vinul de azi. E un parteneriat interesant intre cei doi struguri si-o joacă interesantă al lui Mariano Di Paola, unul dintre top 30 de enologi internationali, după Decanter. Dacă e joi, de ce să nu fie un iepure de Argentina?
Hora bulelor de autoclava de astăzi pare o înșiruire amplă de fructe coapte văratice, căci ansamblul post celui mai frumos sunet “pffssst” dă drumul acestor note. Gustativ completează și cu ceva citric, evidenta aciditate fiind însăilată ca o mărgică între mere, pere și gutui. Mi-e clar că pare însoțitorul unei mese nepretențioase, ba chiar a unui mic dejun sau brunch neaoș.
Frumos colorează paharul rose-ul de azi. Răcit bine duce spre un roz-gold cu reflexii de rubin. Primele note înfățișează un profil subtil de vanilie ce, în perfectă armonie încadrează notele de fructe roșii proaspete: cireșe, căpșuni, coacăze, caracteristice acestui vin ușor de servit, prietenos și refreshing. Malbec de valea Uco creat în stil franțuzesc pentru pofte culinare italienești sau spaniole. Să nu mai zicem că nu suntem intarnaționali.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...