Sunt prizonier voluntar în Galaţi, cu evadări ocazionale, din 1979. Absolvent de Filosofie, ulterior de Drept. Publicat în reviste culturale (Dominus, Dilema veche) şi de Filosofie (Eidos, Analele UDJG). În lumea vinului din 2009, autor al blogului tematic Lucruribune.blogspot.com, unul dintre cele mai vechi, mai bune şi modeste din patria noastră, deşi azi răsuflă mai greu, articole publicate în print şi online în Vinul.ro, Millesime, Somelierul etc. O pagină săptămânală în cotidianul local Viaţa Liberă (2014-2015), apariţii în media tv, radio, influencer de rit vechi pe Facebook şi alte locuri iluzorii, cilibiu, iar printre alte calităţi, soţ, tată şi alte ipostaze prozaice.
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Vinul de azi are cateva diferente specifice fata de valul de vinuri din sudul Italiei care s-a spart si pe malurile noastre vinoase in ultimii ani: viile sunt traditionale, pregatite in stilul "vite ad alberello", mod de conducere a vitei de vie intr-un fel amintind de un arbust, fara a avea nevoie de elemente artificiale de sustinere, ca spalierii sau haragii. Pe langa aceasta, vinul este produs din struguri usor deshidratati ("da uve leggermente appassite"), chestiune care fara a rapi prea mult din prospetimea fructata a vinului, adauga note de stafide si alte fructe uscate. E un vin interesant pentru iubitorii zonei si al stilului dens, extractiv, practicat de ceva vreme in zona.
Azi avem în fata unul dintre vinurile foarte bune din Drăgășani, unul de-al locului, după cum putem deduce cu ușurință din denumirea varietății de vita de vie. Vin solid, îndelung polisat de maturarea in lemn de stejar, corpolenta medie, arome de fructe negre, cireșe negre și condimente, remanență respectabilă. Un vin de calitate.
Presupun că veți fi aflat deja din alte texte însoțitoare, asta daca nu știați deja, că Pieropan este un nume indisolubil legat de apelația Soave, după unele surse fiind prima crama care a îmbuteliat un vin sub această astăzi cunoscută apelație pentru vinuri albe. Așa se face că, deși zona a crescut considerabil în numărul de hectare plantate, proprietatea Pieropan este in inima originală, de aceea poartă și mențiunea Classico. E, daca preferați, cam ca la Chianti. Vinul este excelent, aromatic, floral-fructat, cu arome curate și dezirabile, robust gustativ, echilibrat și bine construit. O recomandare fermă!
O feteasca alba bună, care urmărește canonul și așteptările de la soi: vin de corp, cu arome mai puțin luxuriante, dar foarte dezirabilă la proba paharului. Zona ajuta puțin, lucrătura este competentă, deci un motiv in plus sa ne completam colecția personală de gusturi cu acest exemplar din vestul țării!
Aș putea și poate ar trebui să vă vorbesc despre solul vulcanic și climatul mediteranean sau despre istoria milenară a acestui strugure. Însă, acest vin a fost o surpriză prea frumoasă la capătul unei zile lungi și caniculare ca să-l acopăr cu informații corecte, dar seci, fără vino-ncoace. Galben-pai, un mix de arome curate, intrigante, atât amintind de fructe albe și citrice, cât și de un registru mineral, care se continuă în corpul surprinzător de amplu, robust, cu final respectabil, plăcut, cu iz de "mai dă-ne o sticlă din asta".
Astăzi ne aflăm în fața unui exponat foarte reușit de la niște "nobili" din Languedoc, familia Guibert. Când, pe la începutul anilor '80, Aimé Guibert s-a hotărât să facă vin de mare calitate în Languedoc și mai mult din soiuri nu tocmai familiare zonei, puțini i-ar fi dat vreo șansă. Ei bine, astăzi vinul roșu de top al cramei se dă pe alocare și costă de cel puțin 2 ori cât făcea acum 15 ani, să zicem, când am avut plăcerea de a devora o sticlă. Vinul de astăzi dintr-o gamă mult mai abordabilă este un excelent "everyday wine", un alb răcoritor, dar cu suficientă plinătate gustativă cât să ridic din sprâncene și să scot o onomatopee de mulțumire. Aromele se învârt în jurul caiselor, perelor și adierilor de flori albe. Nivelul de alcool este moderat, un aspect binevenit în canicula perpetuă prin care trecem. Santé!
Astăzi ne aflăm în fața unui exponat foarte reușit de la niște "nobili" din Languedoc, familia Guibert. Când, pe la începutul anilor '80, Aimé Guibert s-a hotărât să facă vin de mare calitate în Languedoc și mai mult din soiuri nu tocmai familiare zonei, puțini i-ar fi dat vreo șansă. Ei bine, astăzi vinul roșu de top al cramei se dă pe alocare și costă de cel puțin 2 ori cât făcea acum 15 ani, să zicem, când am avut plăcerea de a devora o sticlă. Vinul de astăzi dintr-o gamă mult mai abordabilă este un excelent "everyday wine", un alb răcoritor, dar cu suficientă plinătate gustativă cât să ridic din sprâncene și să scot o onomatopee de mulțumire. Aromele se învârt în jurul caiselor, perelor și adierilor de flori albe. Nivelul de alcool este moderat, un aspect binevenit în canicula perpetuă prin care trecem. Santé!
Acest spumant competent de aperitiv vine din Mendoza, Argentina. Perlează frumos, cu bule mici. Propune arome de brioșe, unt, citrice, piersică, însă e interesant că intră amabil, fin, tocmai pentru a se dezlănțui în final, lăsând o impresie de bestie feroce, acidă, invitându-ne la masă sau după caz la încă un pahar.
Vinul de azi este ca o cofetărie, cu arome de vanilie, ciocolată, fructe din belşug, dar mai degrabă topite în zahăr. Corp mediu, taninuri polisate, moi, cu senzaţii de condimente dulci pe final. E fidel stilului care a făcut vinurile de Apulia atât de populare la noi, aşa că fanii zonei au o alegere uşoară azi.
Iata un vin cu o eticheta simpatica si un continut asemanator, mai ales daca un usor rest de zahar e pe gustul tau. Aromele de fructe (mure, cirese, afine de cultura) sunt amplificate de acest aspect si dau un sens de cofetarie mai degraba decat de fructe proaspete. Taninurile prezente, dar bine polisate, completeaza imaginea unui vin amabil, cu corp mediu, popular si prietenos cu o pizza carnoasa sau cu un ragu traditional.
Din categoria informatii interesante, dar nesolicitate, iata: ce vedeti pe sticla este tiparul decorativ desenat la sfarsitul secolului 19 de arhitectul Josep Puig i Cadafalch pentru cladirea Casa Amatller, din Barcelona. Modelul cunoscut azi ca Flor de Barcelona sau Rosa de Barcelona a fost utilizat de atunci extensiv in pavajele si decoratiunile din centrul orasului, devenindu-i astfel unul din simbolurile vizuale reprezentative. Despre vin, numai de bine. Eco-bio-vegan, 18 luni pe drojdii, tipic zonei, din Xarel.lo, Macabeo, Parellada, brut, energic, bun si de unul singur, dar si la mixologie, daca place sa va jucati. Nu bate, nu troncane. Se termina repede, asa ca mai bine luati doua.
Din Bistrita Nasaud nu vin doar mari scriitori datatori de frisoane la BAC, cum ar fi Cosbuc sau Rebreanu, ci si o pleiada de crame tinere din de altfel istorica regiune a tarii, cu indelungata traditiei in cultivarea vitei de vie. Dintre ele se remarca Jelna, care a reusit sa exploateze specificul mai racoros al zonei, propunand ca vin mare al cramei un cupaj in care pretentiosul Pinot noir este rege, ajutat de nobilii de serviciu ai podgoriilor lumii Cabernet Sauvignon si Merlot. Rezultatul este un vin serios, care insa reuseste usor sa se destinda si sa se manifeste jovial. Exista o suplete necaracteristica blendurilor mai sudice, insa exista si o finete in plus, nefortata si naturala. Exista si arome de baric, condimentate, care completeaza miezul fructat, de fructe rosii, porumbe coapte, cu o taninozitate moderata. E un vin care poate fi consumat cu succes acum, insa l-as mai lasa cativa ani sa se deplieze total.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...