M-am întâlnit cu vinul la începutul anilor 2000, la o degustare. Pe vremea aceea, să primeşti vin gratis într-o cârciumă ţinea mai degrabă de SF decât de vreo acţiune de promovare de zi cu zi, a oricărui producător cu capul pe umeri, din ziua de azi. Ştiu că am rămas cu gura căscată pe tot parcursul degustării, copleşit de revelarea unui univers paralel, care existase prin preajma mea dintotdeauna, dar pe care nu-l zărisem nici măcar din greşeală (văzusem câteva emisiuni de-ale lui Radu Anton Roman dar… cam atât). Ca şi cum ai intra în dulapul bunicii şi te-ai trezi într-o Narnia plină de butoaie şi podgorii. La sfârşitul degustării eram mai mult nervos decât entuziasmat, şi asta pentru că nu înţelegeam cum poate exista o lume atât de mare, de complexă şi de la îndemână, pe care să fi ignorat-o atâta vreme. Iar când am înţeles că nasul mă va sprijini în acest demers şi, mai târziu, când am descoperit munca şi dragostea din spatele fiecărei sticle (ştiu, sună a clişeu, dar nu e!), am ştiut că drumul meu nu se mai poate despărţi de drumul vinului vreodată.
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Un vin intens, cald și prietenos, bun ca insotitor in zile mai racoroase. Arome intense de mure, coacăze, prune (si zemoase, si uscate), cu accente de ciocolata cu lapte, dulceata de cirese amare, fum si condiment. Gustul este inca tanar, cu taninurile fine, dar inca usor reactive, dominat de fruct, cu alcoolul bine integrat, si cu un final mediu-lung placut, cu senzatii calde si dulcege in care se amesteca accente de cacao, cirese, fructe de padure si cuisoare. De gustat acum, sau de pastrat 3-4 ani.
Un vin aparent sobru, care pornește din nuanțe mai întunecate, de fructe negre și pământ de pădure cu ceva ciocolată neagră (mai ales când e rece), pentru a se deschide rapid spre cireșe de compot, zmeură supracoaptă, rom, vanilie, ardei capia și chiar vrej de tomate. Nasul intrigant este rapid domolit de gustul dominat de departe de fructe roșii și negre, mai ales cireșe bine coapte și vișine pârguite, într-un ansamblu prietenos ca o gazdă bună și un pic locvace, cu aciditate veselă, taninuri fine și perfect integrate, care duc spre un final ușor picant, cu un strop de ciocolată cu lapte și spumă de latte. Excelent acum, de revăzut și care mai are câțiva ani buni în rezervă, pentru învechire.
Un cupaj relativ surprinzător de local și internațional, însă unul care bifează excelent la toate capitolele. Aciditatea este plină de viață, însă prospețimea vinului este bine împachetată de rotunjimi de fructe tropicale, printre notele tradiționale de flori albe și citrice. Delicios și suculent, singurul regret a fost că n-am pus o tigaie de creveți pe foc. Mno, prea cald afară, dar vinul ăsta, bine răcit, face minuni, nu alta!
Înțeleg, de pe la terți, că este vorba despre o Cava semnată de un consorțiu întreg. Ca la alte spumante, asta e uneori bine, alteori... mai puțin. De data asta este bine. Spre foarte bine. Adică este un spumant cu de toate – ceva picanterie, dar mai în zona vegetală, de wasabi / ghimbir / ridiche neagră, fruct din plin (mere verzi, pere coapte, gutui), cu ceva urme de frunze uscate, care se estompează în finalul lung, mai degrabă fructat. Descrierea nu-i face cinste vinului. Este un tip de bule pe care nu l-aș refuza nici de-ar veni zi de zi, mai ales la „midweek break”-ul de miercuri. Da, asta e, ați ratat una dintre sutele de zile de miercuri care vă așteaptă, dar se poate rezolva – luați două sticle (sau mai multe), una pentru micul dejun de sâmbătă și alta... Vă hotărâți voi, după ce o gustați pe prima.
Un Chablis delicios, proaspăt și destul de rotund în același timp. Note intense de citrice bine coapte (portocală, lămâie, lime) și caise confiate, cu accente pământoase și un iz vag picant. Se așează frumos pe palat, inițial răcoritor, apoi virează spre fructele coapte, cu un final mediu spre lung. Extrem de armonios, echilibrat, bine de complimentat cu niște creveți în unt sau sushi.
Galben-pai, stralucitor, cu inflexiuni aurii. Arome intense de fructe (piersici aproape coapte, mere verzi, pere), cu accente de iasomie si flori uscate. Gust proaspat și frumos rotunjit, cu o aciditate exuberanta, dar bine integrata, fruct intens, invelit in note citrice si un final interminabil. Frumos si de unul singur, si la masa, alaturi de mancaruri cu sos alb sau chiar un creier macelaresc.
Galben-pai, cu inflexiuni aurii, cu arome elegante de citrice, fructe de livada aproape coapte si vagi accente minerale. Gust rotund, dar proaspat, cu aciditate bine integrata, cu tonuri de pere, agrise si limeta. Per total, un vin relaxat si relaxant, bun de baut rece dupa o zi lunga, bun de vazut prieteni sau de lenevit pe plaja, sau chiar alaturi de ceva mancaruri usoare.
Galben-pai, cu inflexiuni aurii, cu arome elegante de citrice, fructe de livada aproape coapte si vagi accente minerale. Gust rotund, dar proaspat, cu aciditate bine integrata, cu tonuri de pere, agrise si limeta. Per total, un vin relaxat si relaxant, bun de baut rece dupa o zi lunga, bun de vazut prieteni sau de lenevit pe plaja, sau chiar alaturi de ceva mancaruri usoare.
Un Sauvignon blanc de toata isprava, care aminteste doar vag de intensitatea violenta a SB-urilor de Lume Noua de acum 15 ani si mai bine. Nu ma intelegeti gresit, este inca intens, dar mai cu moderatie si echilibru - un nas in care se intalnesc si celebrele pisici, si ceva flori albe si flori uscate, dar si un fruct destul de copios, spre caise / piersici inca necoapte, totul cu o vaga aluzie minerala. Gustul bine rotunjit, cu mere dulci, piersici zemoase și caprifoi, o aciditate sprintena si un final curat, floral, vag dulceag, ca o miere de salcam foarte diluata. Bun si de racorit, si de veselit cu prietenii.
Verdejo este, în sine, o poveste de supravetuire şi succes. De la strugure aproape dispărut, astăzi este prezent în mod obligatoriu, în proporţie de minim 50%, în vinurile DO Rueda, iar de la la stilul de vin fresh care se impusese în urmă cu 30 de ani, a devenit un vin rotunjit şi expresiv. Personal, m-am întâlnit rar cu acest stil, mai degrabă complex şi lung, cu mult fruct (caise, piersici, portocale) întrerupt interstiţial de notele florale şi de aciditatea veselă. O experienţă, cu siguranţă, pentru iubitorii de vin, şi un prilej de răcorire plăcută pentru toţi ceilalţi.
Syrah-ul Nachbil a fost unul dintre primele vinuri roşii impresionante din nordul ţării, într-o vreme în care viticultura din zonă părea sortită uitării. Exemplarul de faţă este un pic contradictoriu, cu atribute mature, dar şi cu explozii de tinereţe. Întunecat, picant, uşor timid şi retras la început, cu o aciditate de zile mari (care îl recomandă şi pentru gastronomie), îşi deschide gustul spre multe fructe roşii (cireşe, vişine, căpşune, zmeură), cu accente de pământ reavăn, piper şi frunze de tutun. Final mediu spre lung, care va creşte, cu siguranţă, pe măsură ce învechiţi acest vin. De gustat acum şi de studiat în următorii 10 ani.
Un vin ecologic nu doar reușit, ci care poate să stea drept exemplu de echilibru. Aromele pornesc de la note calde, de lemn și vanilie, și se desfac rapid spre fructe zemoase de livadă, pentru a-și găsi în vârful de expresie accente citrice și chiar ușor florale. Gustul e bine rotunjit, punctat de o aciditate elegantă, neinvazivă, dar care dă suculență și lejeritate ansamblului. Excelent pentru zilele răcoroase care par să nu mai plece.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...