Leneş rafinat cu puseuri idealiste. Când nu trândăvesc, nu meditez sau nu hoinăresc, îmi ocup timpul liber cu proiecte de comunicare şi marketing. Sunt un entuziast care încearcă să aducă vinul bun pe masa oamenilor care nu au bani de aruncat pe fereastră, dar care au pretenţii fireşti pentru secolul în care trăim.
Interviu Razvan Avram
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Un cupaj complex, obţinut din soiurile Corvina (70%), Rondinella (25%) şi Corvinone (5%), originar din regiunea Valpolicella (nord-estul Italiei), maturat 18 luni în butoaie mari (650 l) din stejar şi încă 6 luni în sticlă. Este realizat prin vechea tehnică Ripasso, adică refermentarea vinului tânăr pe boasca rămasă după vinificarea unui Amarone. Culoare vişiniu închis cu bordură cărămizie şi nas elegant, cu fructe negre, piele tăbăcită şi lemn afumat. Corp masiv, taninuri suple, un mic rest de zahăr parţial compensat de aciditate şi alcool bine evidenţiat (13,5%). Gust plin, cu prune uscate, cireşe negre şi vişine supracoapte. Postgust lung, cu tonuri de condimente dulci, tabac şi senzaţii minerale, de grafit. Un vin deseori alintat cu porecla “baby Amarone”, acest Ripasso este un foarte bun punct de intrare în universul fascinant al celebrei apelaţii Valpolicella.
Un cupaj din Merlot (74%), Cabernet Franc (19%) şi Cabernet Sauvignon (17%), originar din regiunea Cambes (Bordeaux, Franţa), maturat 12 luni în baricuri de stejar, un vin complex, în pofida tinereţii sale, care aduce în prim plan fructe negre şi condimente picante. Culoare roşu granat, cu bordură vişinie şi nas elegant, cu mure, aluzii de vanilie şi tonuri de cacao. Corp suplu, cu taninuri ferme dar frumos rotunjite, aciditate moderată şi alcool bine evidenţiat (14%). Gust cu prune afumate, coacăze şi cireşe negre, la care se adaugă senzaţii de condimente dulci. Postgust proaspăt şi persistent, cu ciocolată amară, vişinată şi o discretă astringenţă.
Un cupaj eclectic, originar din sud-vestul Italiei, obţinut din cele mai importante soiuri locale ale regiunii Campania: Greco di Tufo, Fiano şi Falanghina. Avem de-a face cu un vin solar, salin şi mineral, care se potriveşte de minune cu numele său - YAM, zeul fenician al apelor. Culoare galben strălucitor şi nas elegant, cu flori de câmp, ierburi picante şi impresii calcaroase. Corp suplu, bună aciditate şi alcool perfect integrat (12,5%). Gust crocant, cu măr verde, piersică albă şi lime. Postgust proaspăt, condimentat, cu note de citrice amărui, condimente acrişoare şi o discretă astringenţă minerală.
Un cupaj eclectic de Negroamaro, Primitivo şi Merlot, originar din regiunea Puglia (sudul Italiei), un vin demisec, bine finisat, bazat pe note intense de fructe negre, condimente dulci şi tonuri minerale. Culoare vişiniu închis, cu bordură stacojie şi nas elegant, cu vişinată, cafea prăjită şi impresii de fum. Corp plin, textură catifelată, rest de zahăr parţial compensat de aciditatea moderată şi alcool bine evidenţiat (14,5%). Gust complex, cu vişine confiate, prune afumate şi mure, la care se adaugă ciocolată neagră, vanilie şi scorţişoară. Postgust lung, cu senzaţii dulci de curmale, aluzii de anason şi tabac. Un vin de gastronomie, foarte potrivit alături de o tigaie de vită în sos iute.
Un Muscat Ottonel 100%, originar din regiunea Lechinţa (judeţul Bistriţa-Năsăud), maturat 6 luni în baric şi îmbuteliat într-o ediţie limitată de 6177 de sticle. Avem de-a face cu un vin demidulce, cu note aromatice elegante şi un consistent rest de zahăr, impecabil compensat de aciditatea sfredelitoare. Culoare galben verzui şi nas exotic, cu ardei verde, busuioc şi mentă. Corp suplu, cu o plăcută onctuozitate, o discretă astringenţă şi alcool perfect integrat (11%). Gust proaspăt, cu ananas, mango şi pomelo. Postgust lung şi tonic, cu senzaţii de citrice dulci amărui şi aluzii de ierburi aromatice mediteraneene.
Un cupaj complex de Merlot, Negroamaro şi Malvasia Nera, originar din Puglia (sudul Italiei), obţinut din struguri deshidrataţi timp de 4 luni într-un depozit cu temperatură şi umiditate controlată. Un vin care ar putea rivaliza la titlul de “Amarone al sudului”, dens, intens, cu o paletă aromatică sofisticată şi impresii de condimente exotice. Culoare vişiniu opac, cu bordură cărămizie şi nas elegant, cu prune confiate, marţipan şi cafea. Corp masiv, rest de zahăr parţial compensat de aciditate, taninuri mătăsoase şi alcool bine evidenţiat (14,5%). Gust cu vişine supracoapte, coacăze şi mure, la care se adaugă note de lemn afumat, caramel şi scorţişoară. Postgust foarte lung, cu fructe negre confiate, piper şi trufe de pădure.
Un cupaj complex de Sangiovese, Negroamaro şi Malvasia Nera, originar din Puglia (sudul Italiei), obţinut din struguri BIO, un vin roşu demisec, cu o deosebită prospeţime, ajuns la un nivel remarcabil de maturitate, în ciuda vârstei lui fragede. Culoare roşu granat şi nas elegant, cu cireşe negre, violete şi note minerale. Corp suplu, textură mătăsoasă, aciditate bine echilibrată şi alcool perfect integrat (14%). Gust complex, cu vişine confiate, coacăze şi prune afumate, la care se adaugă ciocolată amară, scorţişoară şi lemn dulce. Postgust lung, intens, cu impresii dulci amărui şi senzaţii de condimente picante.
Un Chardonnay 100%, din regiunea Murfatlar (Dobrogea), un vin puternic, expresiv şi intens baricat. Culoare galben auriu strălucitor şi nas exuberant, cu vanilie, anason şi lemn afumat. Textură onctuoasă, aciditate echilibrată şi alcool bine evidenţiat (14%). Gust plin, cu fagure de miere, ananas şi mango. Postgust foarte lung, cu senzaţii de fructe confiate, ierburi condimentate şi miere de albine.
Un spumant brut, din Parellada (60%) şi Chardonnay (40%), originar din regiunea Penedès (Catalonia, nord-estul Spaniei), obţinut prin metoda tradiţională, cu o maturare de 24 luni în sticlă. Un vin proaspăt şi elegant, cu un perfect echilibru între senzaţiile de fructe albe şi tonurile de patiserie fină. Culoare galben auriu, perlare discretă şi îndelungată. Nas intens, cu pară bergamotă, turtă dulce şi anason. Corp cremos, un mic rest de zahăr bine compensat de aciditate şi alcool impecabil integrat (11,5%). Gust plin, cu gutuie, mere verzi şi lime, la care se adaugă impresii de fagure de miere şi coajă de pâine. Postgust lung şi tonic, cu note de citrice dulci amărui şi aluzii mineral saline.
Un Chardonnay 100%, originar din regiunea Sonoma (California, Statele Unite), fermentat în baricuri de stejar, un vin complex şi expresiv, dominat de fructe tropicale exotice şi condimente picante. Culoare galben auriu şi nas intens, cu impresii de mango, vanilie şi fagure de miere. Corp onctuos, aciditate bine echilibrată şi alcool perfect integrat (13,5%). Gust plin, cu note de ananas, papaya şi lemn afumat. Postgust lung, cu senzaţii de brioşă, unt şi coajă de citrice confiate.
O Coda di Volpe Biancha 100%, din regiunea Irpinia (Campania, sudul Italiei), un vin solar, care excelează prin senzaţii citrice, vegetale şi minerale. Culoare galben auriu şi nas elegant, cu busuioc, anason şi note calcaroase. Textură compactă, excelentă aciditate, o fină astringenţă şi alcool bine integrat (13%). Gust suculent, cu grapefruit, caise şi piersici albe, la care se adaugă tonuri de cimbru şi fagure de miere. Postgust lung şi proaspăt, cu impresii de coajă de citrice, ananas şi aluzii saline.
Un cupaj inedit de Chardonnay şi Viognier, originar din regiunea Pays d'Oc (sudul Franţei), un vin solar, cu multe fructe galbene coapte şi suculente, foarte uşor de băut şi de asociat cu aperitive lejere. Culoare galben strălucitor şi nas elegant, cu flori albe şi coajă de citrice. Textură fină, aciditate vie şi alcool bine integrat (13,5%). Gust complex, cu piersică, pară şi mango, la care se adaugă impresii de anason şi vanilie. Postgust lung şi proaspăt, cu note de fructe tropicale şi aluzii de patiserie fină.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...