Nu mai puţin de 20 ani petrecuţi în lumea vinului, dintre care vreo 13 în presa de vin, 14 participări la Concours Mondial de Bruxelles (până în 2021), câteva mii de vinuri degustate şi cam tot atâtea note de degustare publicate, nenumărate vizite la producători din ţară şi din străinătate. Şi foarte mulţi prieteni! Sunt cifrele la care încă lucrez... Îmi place vinul! Cred că este vorba de fascinaţia explorării şi a cunoaşterii. Sunt sute-mii de stiluri şi tehnici de vinificare, terroir-uri, soiuri, arome… şi este captivant să descoperi tot mai mult din această lume. Vinul şi descoperirea lui îţi oferă satisfacţii nebănuite şi asta pentru că întotdeauna va veni la pachet cu o poveste din care fac parte oamenii care au contribuit la facerea lui, cu povestea locului de unde provine… Este o construcţie bazată pe elemente din geografie, istorie, sociologie, economie, gastronomie etc. Întotdeauna am încercat să abordez vinul dintr-o perspectivă analitică, cât mai obiectiv posibil, însă uneori cred că am ratat un pic din factorul uman al vinului, acea plăcere de a-l bea.
Parte din echipa de degustători români care a devenit campioană mondială la cea de-a XI-a ediţie a „Campionatului Mondial de Degustare în Orb” - octombrie 2023.
Daca esti aici, stim deja ca iti plac vinurile bune.
Vrei sa povestesti pe site despre pasiunea ta?
Un iberic serios, dintr-un soi nu foarte popular, dar cu un mare potențial în direcția succesului la public, mai ales dacă este bine vinificat. De la primele note exprimate arată concentrare și profunzime, cu arome de vișine, cireșe amărui și coacăze negre, învelite în tonuri de ciocolată amăruie și vanilie, plus niște senzații bine dozate de cerneală și condimente dulci. Gustul demarează fructat, suculent și onctuos și arată un bun echilibru între aciditatea de vișine amărui, de rodie coaptă și taninurile îndrăznețe și ferme. Postgustul este lung și susținut, cu o dimensiune fructată bine reprezentată și cu tonuri condimentat-vegetale, ușor tonice.
Cava nu este doar o băutură pentru vară. Bineînțeles, "curge" mai bine la temperaturi ridicate, dar poate să fie un bun "stimulator moral" în orice perioadă a anului. Aromatic, oferă o paleta foarte interesantă de mere verzi, de coaja de portocală, de flori albe și de pere coapte, cu o ușoară atingere de drojdii, de coajă de pâine. Perlajul bogat are rol de amplificator aromatic, susținând aciditatea suculentă, de citrice coapte. Reușește să își echilibreze notele citric-vegetale cu niște senzații fructate-dulci, in asa fel încât să fie lejer de băut. Este proaspăt și prietenos, cu un postgust ușor tonic, bine dozat și cu o amprentă fructată bine reprezentată.
"California Love" sau cum arată un Chardonnay de Lume Nouă bine făcut, echilibrat și, nu în ultimul rând, asumat. Și asta, deoarece nu se ferește să își facă din componenta aromatică conferită de maturarea în butoi de stejar un motiv de mândrie și diferențiere. Intens, exotic și generos, își prezintă oferta aromatică in tușe bine dozate de unt, vanilie și croissant, însoțite de senzații fructate de piersici coapte, grapefruit, ananas si pepene galben, cu subtonuri condimentate. Gustul cărnos aduce aceeași structură aromatică, fructată și vanilată, susținută de o aciditate foarte interesantă, de citrice coapte, ce lasă pe final o senzație de prospețime și suculență. Postgustul este lung și intens, dimensionat de niște senzații calde de condimente exotice, ce stau alături de notele de fructe tropicale.
Un Chablis convingător, cu un foarte bun raport preț-calitate și cu o "elocvență" aromatică interesantă, deoarece își echilibrează senzațiile intense de citrice coapte, de mere și pere verzi și de coajă de portocală, cu tonuri delicate de flori albe și impresii accentuate mineral-sărate. Gustul este crocant, suculent și verde, cu o aciditate percutantă, de caise verzi și lime și cu aceeași tensiune minerală, caracteristică vinurilor din zonă. Postgustul proaspăt, susținut și fructat este dimensionat de o tentă migdalat-tonică, așezată pe fundalul citric.
Nu sunt foarte obișnuite întâlnirile cu vinurile din Coda di Volpe, mai ales pe piața din România, însă, atunci când ele se întâmplă, pot fi extrem de interesante. Dincolo de exotismul soiului, vinul de față are ceva care va atrage cu siguranță mulți consumatori: este consistent, bine structurat, mineral și expresiv. Se exprimă olfactiv în senzații intense și proaspete de fructe galbene coapte, de piersici, gutui și mere coapte, completate de impresii florale și de citrice, toate așezate pe un fundal vegetal. Gustul este generos aromatic, are "forță" și structură minerală, ritmat de o aciditate ridicată de citrice, ce îi conferă prospețime și suculență. Postgustul intens și puternic aparține unei senzații tonic-fenolice dominante, de coajă de grapefruit și de ierburi aromate, care este "îmblânzită" de o combinație aromatică de fructe dulci caramelizate, de ananas confiat și flori albe.
Emană "căldură", lejeritate și un fel de exotism, este cărnos și suculent, în același timp, fiind foarte ușor de abordat și mai ales de consumat. Este tipul acela de vin construit să atragă datorită aromelor sale generoase de mere rosii, de nectarine coapte, de banane, de coajă de portocală și de litchi, echilibrate de niste impresii vegetal-florale, de ardei verde și flori de caprifoi, și de niște condimente uscate. Gustul demarează în senzații dulci de nectarine și mere coapte, dar se echilibrează mai apoi cu ajutorul unei acidități de intensitate medie, de citrice coapte. Este echilibrat, cu o structură fructată, bine reprezentată, iar postgustul lung și parfumat se dimensioneză cu ajutorul senzațiilor de fructe tropicale, dar și cu ajutorul unei componente tonic-condimentate.
"Ritmat", aromat, ușor de înțeles și de consumat, Verdejo Merques de Caceres este unul dintre acele vinuri care, dacă nu pot face mai frumoasă o seară estivală, măcar o răcoresc! Se exprimă direct în senzații proaspete și generoase de limete, de mere verzi, de pere și de grapefruit, cu impresii de ierburi aromatice, de mușețel, de piatră încinsă si de piper alb. Gustul este suculent, cu o aciditate de citrice coapte și de mere pădurețe, cu o componentă fructată bine reprezentată și o mineralitate sărată. Arată o simplitate încântătoare, aproape nonșalantă, cu un postgust "crocant", citric-vegetal, cu note secundare tonice și condimentate.
Are ceva din seriozitatea structurală a Chardonnay-ului, dar parcă balanța înclină spre exotismul și o expresia solară a soiului Verdicchio (Verdeca, în cazul de față). Înainte de toate, este un vin prietenos, ușor de înțeles și de consumat, un vin lejer, dar nu "superficial", care se recomandă pentru orice fel de ocazie formală, indiferent de specificul ei. Primele senzații pe care le expune sunt cele de fructe coapte, de piersici, de pere, de caise și de grapefruit roșu, note pe care le acompaniază în plan secund cu niște impresii de vanilie, așezate pe un fundal mineral. Gustul este exact cum am descris vinul câteva rânduri mai sus: prietenos și lejer, demarează în senzații de fructe galbene dulci, după care se împrospătează cu ajutorul unei acidități, de citrice coapte, lăsând în urma sa un postgust răcoritor, lejer tonic, cu note fructat-citrice, alături de niște vagi senzații onctuoase și de sâmburi.
Expresia fructată și lejeritatea structurală fac din Primitivo Ice 2023 o opțiune foarte potrivită pentru consumul estival. Poate că nu este Primitivo acela gemos pe care îl așteaptă "fanii" acestui soi, dar are eleganță și consistență aromatică. Se exprimă direct și prietenos în tușe bine conturate de fructe roșii de pădure, de cireșe coapte, completate de tonuri florale de violete, cu subtonuri minerale și de condimente exotice dulci. Gustativ, demarează cu senzații dulcege, de fructe roșii proaspete și rămâne proaspăt și suculent până la final datorită modului în care se completează aciditatea de vișine negre, cu taninurile fine, aproape imperceptibile. Postgustul vibrează fructat și proaspăt în senzații de fructe roșii, așezate pe un fundal floral-vegetal, cu unele picanterii tonice și minerale.
Un Sauvignon Blanc care sigur nu îi va lăsa indiferenți pe cei care îl vor degusta! Are tot ce îi trebuie să fie încadrat în categoria "vin școală", dar și ceva în plus, deoarece parcă vine la pachet cu o doză de "distracție". Arome extrem de bine dozate și de definite de lămâi verzi, flori de soc, ardei verde, grapefruit și mere verzi, așezate pe un fundal vegetal, de iarbă verde, cu unele senzații secundare minerale. Gustul este "crocant", proaspăt și "verde", cu o aciditate precisă și suculentă de citrice coapte și o mineralitate pronunțată. Se bea ușor, se înțelege la fel și are un postgust parfumat, intens și lung, dimensionat de o componentă fructată generoasă, de lămâi coapte și piersici albe.
Un vin alb clasic, cu o construcție aromatică minunată, care poate rivaliza în complexitate și intensitate cu multe "bombe de fruct", însă se diferențiază prin consistență și eleganță. Aromele sale amintesc de fructele galbene coapte, de piersici, de mere galbene, de mango și de pepene galben, cu tonuri secundare bine conturate de ceară, piatră încinsă și polen. Gustul său elegant si suculent readuce accentul pe fructele galbene și pe citricile coapte, iar mineralitatea pronunțată are rolul de stâlp de susținere a structurii vinului, compensând astfel prezența medie a acidității de coajă de lămâie. Postgustul său este lung și intens, cu senzații de lămâi și piersici coapte, și o componentă condimentat-picantă, solară, conferită de prezența alcoolului.
Eleganța aromatico-structurală si mineralitatea precisă sunt atuurile cu ajutorul cărora acest Pouilly-Fuisse poate atrage mulți consumatori. Un vin realizat într-o manieră clasică, cu o exprimare dezinvoltă și elegantă în același timp, cu senzații aromatice de mere si pere verzi, de lămâie si coajă de portocală, învelite în tonuri suave de vanilie și condimente orientale dulci. Gustul bine echilibrat, suculent și crocant este rezultatul "jocului" dintre aciditatea citrică ridicată, mineralitatea calcaroasă și componenta fructată, bine dozată! Postgustul intens și proaspăt dezvăluie, alături de senzațiile tonic citrice, de grapefruit și coajă de lămâie, și niște impresii generoase de alune prăjite, de miez de pâine și de vanilie.
Ne dorim ca experienta ta alaturi de noi sa fie una lipsita de dificultati. Daca insa ceva nu functioneaza sau ai vreo recomandare pentru noi, iti stam la dispozitie.
P.S.: 🍷 Don`t drink and type...