Crâmpoşia, soi cu o istorie veche, trecută prin anii '60 printr-un proces de ameliorare și îmbunătăţire, în urma căruia s-a ales și cu apelativul de "Selecționată", este un strugure prin care podgoria Drăgașaniului se mândrește și care, ajunsă iată în mâna enologilor de la Avincis, s-a ales cu câteva distincții, deloc de neglijat, dar şi-a păstrat modestia, menţinându-şi clar scopul de a potoli setea și a descreți frunți. E un vin extrem de proaspăt, cu un start iute, citric, de un verde crud, ce își așterne aromele...
Deschide review
Crâmpoşia, soi cu o istorie veche, trecută prin anii '60 printr-un proces de ameliorare și îmbunătăţire, în urma căruia s-a ales și cu apelativul de "Selecționată", este un strugure prin care podgoria Drăgașaniului se mândrește și care, ajunsă iată în mâna enologilor de la Avincis, s-a ales cu câteva distincții, deloc de neglijat, dar şi-a păstrat modestia, menţinându-şi clar scopul de a potoli setea și a descreți frunți. E un vin extrem de proaspăt, cu un start iute, citric, de un verde crud, ce își așterne aromele sprintene precum mărgelele pe un fir fin ierbos. Parcă ușor nestatornică la acest moment, va fi o opțiune excelentă în vara ce vine.”
Inchide review
Primul vin încercat de mine din recolta 2023, Crâmpoşia de la Avincis vine cu arome intense de citrice amărui, de fân şi de flori de primăvară. În comparaţie cu vinurile din anii precedenţi recenţi, pierde din greutate şi complexitate însă plusează la capitolul prospeţime şi uşurinţa de a fi savurat. Cel mai probabil timpul la sticlă o va mai aşeză, o va mai şlefui, însă cu siguranţă caracterul jovial şi plăcut îl va păstra, mai ales dacă va fi răcită corespunzător înainte de servire.
Deschide review
Primul vin încercat de mine din recolta 2023, Crâmpoşia de la Avincis vine cu arome intense de citrice amărui, de fân şi de flori de primăvară. În comparaţie cu vinurile din anii precedenţi recenţi, pierde din greutate şi complexitate însă plusează la capitolul prospeţime şi uşurinţa de a fi savurat. Cel mai probabil timpul la sticlă o va mai aşeză, o va mai şlefui, însă cu siguranţă caracterul jovial şi plăcut îl va păstra, mai ales dacă va fi răcită corespunzător înainte de servire.
Inchide review
Crâmpoșia Selecționată a celor de la Avincis mi s-a părut dintotdeauna (mă rog, de vreo zece ani încoace) un contrapunct foarte interesant pentru cea de la Stirbey. Dacă aceasta din urmă marșează pe impetuozitate și structură, prima oferă finețe, ba chiar delicatețe (în funcție de anul de recoltă) și o senzație generală de vin mai blând, mai abordabil. De când le știu le-am băut cu plăcere pe ambele, dar plăcerile sunt... diferite. Cea de față e mult mai pregătită să fie turnată imediat în pahar - chiar dacă măcar doi ani în sticlă o...
Deschide review
Crâmpoșia Selecționată a celor de la Avincis mi s-a părut dintotdeauna (mă rog, de vreo zece ani încoace) un contrapunct foarte interesant pentru cea de la Stirbey. Dacă aceasta din urmă marșează pe impetuozitate și structură, prima oferă finețe, ba chiar delicatețe (în funcție de anul de recoltă) și o senzație generală de vin mai blând, mai abordabil. De când le știu le-am băut cu plăcere pe ambele, dar plăcerile sunt... diferite. Cea de față e mult mai pregătită să fie turnată imediat în pahar - chiar dacă măcar doi ani în sticlă o vor face să se exprime cu adevărat plenar. Olfactiv e destul de discretă, cu arome proaspete de pere pergamute, măr verde și caprifoi, plus ceva "verde" mai puțin definit pentru receptorii mei olfactivi, dar în orice caz plin de prospețime. Gustativ are finețe, aciditate peste medie, totuși foarte bine integrată într-un corp - surpriză! - aparent suplu. Dacă postgustul ar fi mai lung, acesta ar fi unul dintre cele mai bune vinuri albe românești (și în mod sigur stăm mai bine la vinuri albe decat la cele roșii!), însă mă întreb dacă nu cumva se afla încă sub șocul îmbutelierii și peste două-trei luni, când probabil vom avea 40 de grade la umbra, își va fi revenit perfect.
Inchide review
Crâmpoşia, soi cu o istorie veche, trecută prin anii '60 printr-un proces de ameliorare și îmbunătăţire, în urma căruia s-a ales și cu apelativul de "Selecționată", este un strugure prin care podgoria Drăgașaniului se mândrește și care, ajunsă iată în mâna enologilor de la Avincis, s-a ales cu câteva distincții, deloc de neglijat, dar şi-a păstrat modestia, menţinându-şi clar scopul de a potoli setea și a descreți frunți. E un vin extrem de proaspăt, cu un start iute, citric, de un verde crud, ce își așterne aromele...
Deschide review
Crâmpoşia, soi cu o istorie veche, trecută prin anii '60 printr-un proces de ameliorare și îmbunătăţire, în urma căruia s-a ales și cu apelativul de "Selecționată", este un strugure prin care podgoria Drăgașaniului se mândrește și care, ajunsă iată în mâna enologilor de la Avincis, s-a ales cu câteva distincții, deloc de neglijat, dar şi-a păstrat modestia, menţinându-şi clar scopul de a potoli setea și a descreți frunți. E un vin extrem de proaspăt, cu un start iute, citric, de un verde crud, ce își așterne aromele sprintene precum mărgelele pe un fir fin ierbos. Parcă ușor nestatornică la acest moment, va fi o opțiune excelentă în vara ce vine.”
Inchide review
Primul vin încercat de mine din recolta 2023, Crâmpoşia de la Avincis vine cu arome intense de citrice amărui, de fân şi de flori de primăvară. În comparaţie cu vinurile din anii precedenţi recenţi, pierde din greutate şi complexitate însă plusează la capitolul prospeţime şi uşurinţa de a fi savurat. Cel mai probabil timpul la sticlă o va mai aşeză, o va mai şlefui, însă cu siguranţă caracterul jovial şi plăcut îl va păstra, mai ales dacă va fi răcită corespunzător înainte de servire.
Deschide review
Primul vin încercat de mine din recolta 2023, Crâmpoşia de la Avincis vine cu arome intense de citrice amărui, de fân şi de flori de primăvară. În comparaţie cu vinurile din anii precedenţi recenţi, pierde din greutate şi complexitate însă plusează la capitolul prospeţime şi uşurinţa de a fi savurat. Cel mai probabil timpul la sticlă o va mai aşeză, o va mai şlefui, însă cu siguranţă caracterul jovial şi plăcut îl va păstra, mai ales dacă va fi răcită corespunzător înainte de servire.
Inchide review
Crâmpoșia Selecționată a celor de la Avincis mi s-a părut dintotdeauna (mă rog, de vreo zece ani încoace) un contrapunct foarte interesant pentru cea de la Stirbey. Dacă aceasta din urmă marșează pe impetuozitate și structură, prima oferă finețe, ba chiar delicatețe (în funcție de anul de recoltă) și o senzație generală de vin mai blând, mai abordabil. De când le știu le-am băut cu plăcere pe ambele, dar plăcerile sunt... diferite. Cea de față e mult mai pregătită să fie turnată imediat în pahar - chiar dacă măcar doi ani în sticlă o...
Deschide review
Crâmpoșia Selecționată a celor de la Avincis mi s-a părut dintotdeauna (mă rog, de vreo zece ani încoace) un contrapunct foarte interesant pentru cea de la Stirbey. Dacă aceasta din urmă marșează pe impetuozitate și structură, prima oferă finețe, ba chiar delicatețe (în funcție de anul de recoltă) și o senzație generală de vin mai blând, mai abordabil. De când le știu le-am băut cu plăcere pe ambele, dar plăcerile sunt... diferite. Cea de față e mult mai pregătită să fie turnată imediat în pahar - chiar dacă măcar doi ani în sticlă o vor face să se exprime cu adevărat plenar. Olfactiv e destul de discretă, cu arome proaspete de pere pergamute, măr verde și caprifoi, plus ceva "verde" mai puțin definit pentru receptorii mei olfactivi, dar în orice caz plin de prospețime. Gustativ are finețe, aciditate peste medie, totuși foarte bine integrată într-un corp - surpriză! - aparent suplu. Dacă postgustul ar fi mai lung, acesta ar fi unul dintre cele mai bune vinuri albe românești (și în mod sigur stăm mai bine la vinuri albe decat la cele roșii!), însă mă întreb dacă nu cumva se afla încă sub șocul îmbutelierii și peste două-trei luni, când probabil vom avea 40 de grade la umbra, își va fi revenit perfect.
Inchide review