Era să-mi încep recenzia cu o constatare simplă: acesta e un super-toscan delicios, solar, bine echilibrat și ajuns aproape la maturitate. Doar...
Deschide review
Era să-mi încep recenzia cu o constatare simplă: acesta e un super-toscan delicios, solar, bine echilibrat și ajuns aproape la maturitate. Doar că - ce să vezi! - vinul de azi nu e nici pe departe un super-toscan. Da, e făcut din două soiuri bordoleze: Merlot și Cabernet Franc, cu maturare îndelungată în baricuri de stejar aflate la a doua folosire, dar originea i-o găsim pe pantele de la poalele muntelui Etna, la o altitudine de cam 800 de metri. Nu am să vă plictisesc cu prea multe note de degustare, doar vă zic că e o plăcere sa încerc un vin bine făcut aflat în stadiul ăsta de evoluție, undeva între prospețime și maturitate, cu o structură de taninuri atât de solidă, și totusi suculent, ba chiar un pic lejer. Absolut recomandabil!
Inchide review
Desi are o denumire ce pare sa il plaseze pe banca de rezerve, vinul de astazi are un joc aromatic ce merita o prezenta in prima echipa. Vine din Sicilia,...
Deschide review
Desi are o denumire ce pare sa il plaseze pe banca de rezerve, vinul de astazi are un joc aromatic ce merita o prezenta in prima echipa. Vine din Sicilia, imbracat in tonuri rubiniu-granat si ne imbie cu parfumuri ce pasesc printe nuante de gem, cafea,note pamantoasesi tutun. Aromele sunt intense, potrivite unui vin cu o structura buna asa cum o are acest Secondo, iar registrii din care provin acestea poarta tiruri precum: violeta, alune prajite si prune. Are o lungime buna si, in opinia mea, se potriveste manusa la un platou cu brânzeturi alese.
Inchide review
Sicilia, o regiune specială dominată de prezența Etnei și capriciile vulcanului combinate cu o istoria familiei Spitaleri. Aceasta este atestată că...
Deschide review
Sicilia, o regiune specială dominată de prezența Etnei și capriciile vulcanului combinate cu o istoria familiei Spitaleri. Aceasta este atestată că produce vin din sec 14, însă bazele domeniului așa cum îl vedem acum sunt puse undeva la jumătatea secolului XIX, în urma unei vizite în Bordeaux a lui Felice Spitaleri, baronul de Solicchiata de la acea vreme. Îndrăgostit de blendurile bordolese acesta plantează struguri specifici, chiar dacă randamentul la hectar comparativ cu soiurile locale este mult mai mic. În acest vin ne întâlnim cu Cabernet Franc 80% și câte 10% Cabernet Sauvignon și Merlot. Un vin care te impresionează în primul rând prin vechime, este 2012, un an bun și călduros în Europa. Altitudinea de 800m de pe versantul de sud-vest al Etnei și solul vulcanic au imprimat vinului caracteristici specifice, o concentrație ridicată de fructe, prune, coacăze, cireșe sălbatice negre, mure, foarte coapte, unele deja confiate. Strugurii au fost fermentați și macerați în budane de lemn, după care vinul a petrecut 2 ani în baricuri de stejar franțuzesc, urmat de o învechire de 3 ani în sticlă înainte de a fi scos pe piață. Drept urmare alături de fructe găsim cerneală, fum, ciocolată, cafea și balsamico, o complexitate aromatică rar întâlnită. Vinul are o structură zveltă, bine definită, cu multă fibră, taninuri coapte, moi și catifelate, echilibrate de o fructuozitate încă prezentă cu finish de ardei gras condimentat și persistent. Un vin vibrant, pe care ți l-ai dori alături de miel sau orice carne grasă, dar fiindcă ne pregătim de sărbătorile pascale, un vin ușor de asociat cu drob, ouă și friptura de miel.
Inchide review
Era să-mi încep recenzia cu o constatare simplă: acesta e un super-toscan delicios, solar, bine echilibrat și ajuns aproape la maturitate. Doar...
Deschide review
Era să-mi încep recenzia cu o constatare simplă: acesta e un super-toscan delicios, solar, bine echilibrat și ajuns aproape la maturitate. Doar că - ce să vezi! - vinul de azi nu e nici pe departe un super-toscan. Da, e făcut din două soiuri bordoleze: Merlot și Cabernet Franc, cu maturare îndelungată în baricuri de stejar aflate la a doua folosire, dar originea i-o găsim pe pantele de la poalele muntelui Etna, la o altitudine de cam 800 de metri. Nu am să vă plictisesc cu prea multe note de degustare, doar vă zic că e o plăcere sa încerc un vin bine făcut aflat în stadiul ăsta de evoluție, undeva între prospețime și maturitate, cu o structură de taninuri atât de solidă, și totusi suculent, ba chiar un pic lejer. Absolut recomandabil!
Inchide review
Desi are o denumire ce pare sa il plaseze pe banca de rezerve, vinul de astazi are un joc aromatic ce merita o prezenta in prima echipa. Vine din Sicilia,...
Deschide review
Desi are o denumire ce pare sa il plaseze pe banca de rezerve, vinul de astazi are un joc aromatic ce merita o prezenta in prima echipa. Vine din Sicilia, imbracat in tonuri rubiniu-granat si ne imbie cu parfumuri ce pasesc printe nuante de gem, cafea,note pamantoasesi tutun. Aromele sunt intense, potrivite unui vin cu o structura buna asa cum o are acest Secondo, iar registrii din care provin acestea poarta tiruri precum: violeta, alune prajite si prune. Are o lungime buna si, in opinia mea, se potriveste manusa la un platou cu brânzeturi alese.
Inchide review
Sicilia, o regiune specială dominată de prezența Etnei și capriciile vulcanului combinate cu o istoria familiei Spitaleri. Aceasta este atestată că...
Deschide review
Sicilia, o regiune specială dominată de prezența Etnei și capriciile vulcanului combinate cu o istoria familiei Spitaleri. Aceasta este atestată că produce vin din sec 14, însă bazele domeniului așa cum îl vedem acum sunt puse undeva la jumătatea secolului XIX, în urma unei vizite în Bordeaux a lui Felice Spitaleri, baronul de Solicchiata de la acea vreme. Îndrăgostit de blendurile bordolese acesta plantează struguri specifici, chiar dacă randamentul la hectar comparativ cu soiurile locale este mult mai mic. În acest vin ne întâlnim cu Cabernet Franc 80% și câte 10% Cabernet Sauvignon și Merlot. Un vin care te impresionează în primul rând prin vechime, este 2012, un an bun și călduros în Europa. Altitudinea de 800m de pe versantul de sud-vest al Etnei și solul vulcanic au imprimat vinului caracteristici specifice, o concentrație ridicată de fructe, prune, coacăze, cireșe sălbatice negre, mure, foarte coapte, unele deja confiate. Strugurii au fost fermentați și macerați în budane de lemn, după care vinul a petrecut 2 ani în baricuri de stejar franțuzesc, urmat de o învechire de 3 ani în sticlă înainte de a fi scos pe piață. Drept urmare alături de fructe găsim cerneală, fum, ciocolată, cafea și balsamico, o complexitate aromatică rar întâlnită. Vinul are o structură zveltă, bine definită, cu multă fibră, taninuri coapte, moi și catifelate, echilibrate de o fructuozitate încă prezentă cu finish de ardei gras condimentat și persistent. Un vin vibrant, pe care ți l-ai dori alături de miel sau orice carne grasă, dar fiindcă ne pregătim de sărbătorile pascale, un vin ușor de asociat cu drob, ouă și friptura de miel.
Inchide review