Un soi mult subevaluat, chiar si pe piete mature, prea putin cultivat in Romania, dar care nu inceteaza sa ma surprinda de fiecare data, in fiecare...
Deschide review
Un soi mult subevaluat, chiar si pe piete mature, prea putin cultivat in Romania, dar care nu inceteaza sa ma surprinda de fiecare data, in fiecare varianta in care il gasesc. As spune ca este un vin franc, daca nu ar suna a gluma proasta – chiar este un soi plin de naturalete, de nuante rustice bine gestionate, de genul batranului intelept din creierii muntilor. Nici Don Pelerin nu face exceptie – structura interesanta, taninuri inca sesizabile, dar nederanjante, multe fructe rosii si negre (cirese, cirese amare, mure, afince) si note dobandite din interactiunea cu butoaiele de stejar. Bine curgator, mai ales langa o carne de vita tinuta un pic la jar.
Inchide review
Chiar daca indeobste nu este foarte cunoscut acest detaliu, soiul Cabernet Franc se regaseste in multe podgorii romanesti, dar, la fel ca aproape...
Deschide review
Chiar daca indeobste nu este foarte cunoscut acest detaliu, soiul Cabernet Franc se regaseste in multe podgorii romanesti, dar, la fel ca aproape pretutindeni unde este plantat, si la noi el se foloseste mai mult in cupaje, structura sa caracterizata de aciditate mai generoasa decat la celelalte soiuri rosii nobile si taninurile mai putin pronuntate ajutând la obtinerea unor vinuri mai interesante aromatic si gustativ decat asamblajele pe care le consideram clasice. Datorita si faptului ca invecheste frumos la sticla, un vin de Cabernet Franc vinificat corect are un frumos potential de expresie, fapt care i-a determinat pe unii producatori sa abordeze îmbutelierea sa separata, in vinuri monovarietale. Astazi ne întâlnim cu un exemplu de buna practica in etalarea particularitatilor de soi, dragasenenii de la Don Pelerin oferind, cu anul de recolta 2016, un vin complex, bine maturat, care aduce satisfactii celor care apreciaza pe corp mediu, etalarea unor zone frumos fructate, completate de condimentul generos pentru care soiul este recunoscut. Daca aveti in plan o masa mai elaborata, cu carne rosie mai grasa, cozonaci si/sau brânzeturi maturate de foarte buna calitate, acesta e vinul! Iar, daca nu va multumeste pe deplin ca atare si aveti in beci vreo sticla de Merlot mai auster sau o Feteasca Neagra ceva mai lenesa, puteti sa le reinvigorati minunat, asamblandu-le in decantor cu Francul asta, dupa care, daca aveti mana buna (si le tin pumnii celor care doresc sa faca acest experiment!), sa va laudati invitatilor cat de inspirat a fost primul dumneavoastra cupaj.
Inchide review
Don Pelerin 2016 Vinul rosu de astazi este unul romanesc, obținut din struguri Cabernet Franc, lucru nu atat de des imtalnit. Pare un vin usor indecis...
Deschide review
Don Pelerin 2016 Vinul rosu de astazi este unul romanesc, obținut din struguri Cabernet Franc, lucru nu atat de des imtalnit. Pare un vin usor indecis pentru ca, de sub stofa frumos croita cu fir de fructe mature si vanilie, ce ia ochii initial, razbat radacini mai subtile, usor rustice, care din punct de vedere aromatic trimit cu gandul la piele si tutun. Este dens sau pare mai degraba asa si datorita taninurilor capoase, care nu s-au imblanzit pe deplin nici dupa 6 ani de la recoltarea strugurilor. Finalul este imblanzit de un usor iz dulceag.
Inchide review
Un soi mult subevaluat, chiar si pe piete mature, prea putin cultivat in Romania, dar care nu inceteaza sa ma surprinda de fiecare data, in fiecare...
Deschide review
Un soi mult subevaluat, chiar si pe piete mature, prea putin cultivat in Romania, dar care nu inceteaza sa ma surprinda de fiecare data, in fiecare varianta in care il gasesc. As spune ca este un vin franc, daca nu ar suna a gluma proasta – chiar este un soi plin de naturalete, de nuante rustice bine gestionate, de genul batranului intelept din creierii muntilor. Nici Don Pelerin nu face exceptie – structura interesanta, taninuri inca sesizabile, dar nederanjante, multe fructe rosii si negre (cirese, cirese amare, mure, afince) si note dobandite din interactiunea cu butoaiele de stejar. Bine curgator, mai ales langa o carne de vita tinuta un pic la jar.
Inchide review
Chiar daca indeobste nu este foarte cunoscut acest detaliu, soiul Cabernet Franc se regaseste in multe podgorii romanesti, dar, la fel ca aproape...
Deschide review
Chiar daca indeobste nu este foarte cunoscut acest detaliu, soiul Cabernet Franc se regaseste in multe podgorii romanesti, dar, la fel ca aproape pretutindeni unde este plantat, si la noi el se foloseste mai mult in cupaje, structura sa caracterizata de aciditate mai generoasa decat la celelalte soiuri rosii nobile si taninurile mai putin pronuntate ajutând la obtinerea unor vinuri mai interesante aromatic si gustativ decat asamblajele pe care le consideram clasice. Datorita si faptului ca invecheste frumos la sticla, un vin de Cabernet Franc vinificat corect are un frumos potential de expresie, fapt care i-a determinat pe unii producatori sa abordeze îmbutelierea sa separata, in vinuri monovarietale. Astazi ne întâlnim cu un exemplu de buna practica in etalarea particularitatilor de soi, dragasenenii de la Don Pelerin oferind, cu anul de recolta 2016, un vin complex, bine maturat, care aduce satisfactii celor care apreciaza pe corp mediu, etalarea unor zone frumos fructate, completate de condimentul generos pentru care soiul este recunoscut. Daca aveti in plan o masa mai elaborata, cu carne rosie mai grasa, cozonaci si/sau brânzeturi maturate de foarte buna calitate, acesta e vinul! Iar, daca nu va multumeste pe deplin ca atare si aveti in beci vreo sticla de Merlot mai auster sau o Feteasca Neagra ceva mai lenesa, puteti sa le reinvigorati minunat, asamblandu-le in decantor cu Francul asta, dupa care, daca aveti mana buna (si le tin pumnii celor care doresc sa faca acest experiment!), sa va laudati invitatilor cat de inspirat a fost primul dumneavoastra cupaj.
Inchide review
Don Pelerin 2016 Vinul rosu de astazi este unul romanesc, obținut din struguri Cabernet Franc, lucru nu atat de des imtalnit. Pare un vin usor indecis...
Deschide review
Don Pelerin 2016 Vinul rosu de astazi este unul romanesc, obținut din struguri Cabernet Franc, lucru nu atat de des imtalnit. Pare un vin usor indecis pentru ca, de sub stofa frumos croita cu fir de fructe mature si vanilie, ce ia ochii initial, razbat radacini mai subtile, usor rustice, care din punct de vedere aromatic trimit cu gandul la piele si tutun. Este dens sau pare mai degraba asa si datorita taninurilor capoase, care nu s-au imblanzit pe deplin nici dupa 6 ani de la recoltarea strugurilor. Finalul este imblanzit de un usor iz dulceag.
Inchide review