Am fost recent in Bulgaria, unde, printre altele, am trecut si pe la Bessa Valley. Si am avut sansa sa stau cateva ore alaturi de Svetlo Djurov, care era...
Deschide review
Am fost recent in Bulgaria, unde, printre altele, am trecut si pe la Bessa Valley. Si am avut sansa sa stau cateva ore alaturi de Svetlo Djurov, care era in plin proces de analiza a vinurilor din recolta 2019 destinate etichetelor de forta ale cramei. Stiti voi, Reserva, Syrah by Enira, Grand Reserva... Ca o paranteza, sa stiti ca, de anul acesta, au scos si Petit Verdot 100%. Recolta 2018. Cel mai scump vin al cramei. Am inchis paranteza. Am gustat si din Syrah, si din Petit Verdot, si din Merlot. Nu avea cum sa-mi scape Cabernet Sauvignon. Am remarcat extractul. Bine, nu mai e un secret pentru nimeni ca in acest colt uitat de lume 2019 a fost un an superb pentru acest soi. Maturare lenta, completa a strugurilor, fara acumulare enervanta de zahar, fara ploi excesive in perioada de recoltare. Am simitit asta in mai toate vinurile din recolta 2019 pe care le-am incercat prin Balcani. Revenind, la Cabernet-ul din Bessa Valley m-au mai surprins finetea, echilibrul si complexitatea aromatica. Sigur, ce-am gustat eu era creme de la creme, insa baza este, pe undeva, apropiata. Asa ca nu ratati acest vin. Dens, plin, rotund. Si deja echilibrat. Bine, alcoolul incalzeste putin, strugurii au mai prins cateva zile prin vie comparativ cu cei destinati vinurilor icon, insa vinul merita. Vine cu note de coacaze, de prune, de zmeura, cu tuse de cacao, condimente si cu o eleganta atingere de ardei gras si iarba. E tinerel, dar livreaza. Si o va mai face cativa ani de aici inainte.
Inchide review
Editia din 2019 a Cabernet-ului de la Enira sta sub semnul suculentei. Dincolo de melanjul aromatic de fruct usor supracopt, baric si note vegetale, vinul...
Deschide review
Editia din 2019 a Cabernet-ului de la Enira sta sub semnul suculentei. Dincolo de melanjul aromatic de fruct usor supracopt, baric si note vegetale, vinul e destul de suplu, cu taninuri fine (in stilul clasic al producatorului) si nu tocmai abunente, aciditate prezenta si impresii dulcege mai discrete fata de anii de recolta anteriori. Rezultatul reprezinta deci genul de Cabernet Sauvignon care se poate bea cu usurinta si indeamna permanent la inca o gura, mai ales daca e un pic racit. Atentie doar la nivelul destul de ridicat de alcool.
Inchide review
De obicei, ne asteptam de la un Cabernet Sauvignon 100%, baricat timp de un an in stejar frantuzesc, sa ne zguduie simturile, prin masivitate si...
Deschide review
De obicei, ne asteptam de la un Cabernet Sauvignon 100%, baricat timp de un an in stejar frantuzesc, sa ne zguduie simturile, prin masivitate si robustete. Ei bine, exista si exceptii de la regula, iar vinul bulgaresc de azi este tocmai una dintre ele. Culoarea este visiniu inchis, opac, iar nasul ne imbie cu arome de coacaze, menta si piper negru. Surprinde placut prin taninurile ferme, dar bine slefuite, fara asperitati sau senzatii astringente. Corpul este rotund si bine structurat, cu note de cirese amare, visine supracoapte si lemn afumat. In postgust raman impresii dulci, de afine, combinate cu atingeri de scortisoara si ciocolata amara. Un vin foarte versatil, care se poate asocia la carne rosie, branza maturata, sau chiar cu un desert din ciocolata neagra.
Inchide review
Am fost recent in Bulgaria, unde, printre altele, am trecut si pe la Bessa Valley. Si am avut sansa sa stau cateva ore alaturi de Svetlo Djurov, care era...
Deschide review
Am fost recent in Bulgaria, unde, printre altele, am trecut si pe la Bessa Valley. Si am avut sansa sa stau cateva ore alaturi de Svetlo Djurov, care era in plin proces de analiza a vinurilor din recolta 2019 destinate etichetelor de forta ale cramei. Stiti voi, Reserva, Syrah by Enira, Grand Reserva... Ca o paranteza, sa stiti ca, de anul acesta, au scos si Petit Verdot 100%. Recolta 2018. Cel mai scump vin al cramei. Am inchis paranteza. Am gustat si din Syrah, si din Petit Verdot, si din Merlot. Nu avea cum sa-mi scape Cabernet Sauvignon. Am remarcat extractul. Bine, nu mai e un secret pentru nimeni ca in acest colt uitat de lume 2019 a fost un an superb pentru acest soi. Maturare lenta, completa a strugurilor, fara acumulare enervanta de zahar, fara ploi excesive in perioada de recoltare. Am simitit asta in mai toate vinurile din recolta 2019 pe care le-am incercat prin Balcani. Revenind, la Cabernet-ul din Bessa Valley m-au mai surprins finetea, echilibrul si complexitatea aromatica. Sigur, ce-am gustat eu era creme de la creme, insa baza este, pe undeva, apropiata. Asa ca nu ratati acest vin. Dens, plin, rotund. Si deja echilibrat. Bine, alcoolul incalzeste putin, strugurii au mai prins cateva zile prin vie comparativ cu cei destinati vinurilor icon, insa vinul merita. Vine cu note de coacaze, de prune, de zmeura, cu tuse de cacao, condimente si cu o eleganta atingere de ardei gras si iarba. E tinerel, dar livreaza. Si o va mai face cativa ani de aici inainte.
Inchide review
Editia din 2019 a Cabernet-ului de la Enira sta sub semnul suculentei. Dincolo de melanjul aromatic de fruct usor supracopt, baric si note vegetale, vinul...
Deschide review
Editia din 2019 a Cabernet-ului de la Enira sta sub semnul suculentei. Dincolo de melanjul aromatic de fruct usor supracopt, baric si note vegetale, vinul e destul de suplu, cu taninuri fine (in stilul clasic al producatorului) si nu tocmai abunente, aciditate prezenta si impresii dulcege mai discrete fata de anii de recolta anteriori. Rezultatul reprezinta deci genul de Cabernet Sauvignon care se poate bea cu usurinta si indeamna permanent la inca o gura, mai ales daca e un pic racit. Atentie doar la nivelul destul de ridicat de alcool.
Inchide review
De obicei, ne asteptam de la un Cabernet Sauvignon 100%, baricat timp de un an in stejar frantuzesc, sa ne zguduie simturile, prin masivitate si...
Deschide review
De obicei, ne asteptam de la un Cabernet Sauvignon 100%, baricat timp de un an in stejar frantuzesc, sa ne zguduie simturile, prin masivitate si robustete. Ei bine, exista si exceptii de la regula, iar vinul bulgaresc de azi este tocmai una dintre ele. Culoarea este visiniu inchis, opac, iar nasul ne imbie cu arome de coacaze, menta si piper negru. Surprinde placut prin taninurile ferme, dar bine slefuite, fara asperitati sau senzatii astringente. Corpul este rotund si bine structurat, cu note de cirese amare, visine supracoapte si lemn afumat. In postgust raman impresii dulci, de afine, combinate cu atingeri de scortisoara si ciocolata amara. Un vin foarte versatil, care se poate asocia la carne rosie, branza maturata, sau chiar cu un desert din ciocolata neagra.
Inchide review